Tibet in de Abdij – Oosterse traditie in een westerse abdij

Geplaatst door op 2 april 2013

affiche_tibet_in_de_abdij_webDONDERDAG 6 JUNI – ZONDAG 9 JUNI. Gedurende niet minder dan vier dagen stelt de abdij haar deuren open voor de Tibetaanse monniken van de Gelugpa-orde. Vijf eeuwen nadat Keizer Karel de benedictijnen uit de Sint-Baafsabdij verbande en het abdijdorp liet afbreken, nemen monniken opnieuw bezit van de gebouwen. Al is het maar tijdelijk, toch een speciaal moment … In samenwerking met de vzw Chautaara en de vzw Tibetaanse-Vlaamse Vriendenkring wordt de abdij die dagen een halte op de wereldpelgrimage van de monniken van het Sera Jay klooster. Zij willen je laten kennis maken met hun cultuur en met de Boeddhistische leer. De boodschap van deze monniken is ethisch en niet politiek, het is een delen van visies en inzichten.

Donderdag 6 juni (20-22u) vindt in de abdijrefter de openingsceremonie plaats. De opzet van de vierdaagse wordt kort geduid en de monniken beginnen het werk aan hun zandmandala.

Vrijdag 7 juni (20-22u) brengen de monniken traditionele Tibetaanse dansen in de refter en kan er nagepraat worden bij een drankje in de herberg Macharius

Zaterdag 8 juni gaan we van start (10-12u) in de Herberg Macharius met een voordracht over het boeddhisme door de monniken zelf.
Na de middag vieren we feest in de abdijtuin en combineren we cultuur en ontspanning. De monniken werken de hele dag naarstig voort aan de zandmandala in de refter. Daarnaast organiseren we naar analogie met een ‘Vlaamse kermis’ een ‘Tibetan Fair’. Kleine workshops zetten tussen 14 en 17u verschillende aspecten van de Tibetaanse cultuur in de kijker.
We demonstreren Tibetaanse kalligrafie (je naam in het prachtige Tibetaanse schrift, gegarandeerd een klein kunstwerk om in te kaderen) en de speelvogels onder de bezoekers kunnen deelnemen aan het Yak en Yeti-spel. We spelen het gezelschapsspel niet op een spelbord, maar in het groot en met levende pionnen… jullie! Nieuwsgierig? Verzamel dan enkele kompanen onder de bezoekers en speel samen het spel.
Samen met Anne Borgers en Nathalie Verlinde kan je een mooie mandala maken, een fascinerende tekening met veel kleuren om mee naar huis te nemen. Deze workshop duurt ongeveer 45 minuten en start telkens op het uur.
In de sprookjeshoek vertelt een Tibetaanse mevrouw intussen een heel mooi sprookje over een Tibetaanse steenhouwer met heel veel dromen. ‘Er was eens heel lang geleden…’ op z’n Tibetaans. Enkele Belgisch-Tibetaanse kinderen vrolijken het verhaal op met leuke liedjes, misschien kunnen we na afloop wel meezingen?
Tibetaanse gebedsvlagjes of lungta’s (windpaarden) zijn het meest bekende symbool van het Tibetaans Boeddhisme. Wapperend in de wind verspreiden de afgebeelde paarden gelukwensen voor de samenleving en dragen ze bij aan het goede karma van de persoon die ze ophing. Zelf vlagjes maken draagt waarschijnlijk nog meer bij tot de ontwikkeling van je karma!
In de Fontein der Jeugd leren we vijf oude Tibetaanse oefeningen om jong, vitaal en gezond te blijven. De rustieke en eeuwenoude omgeving van de abdij dragen bij aan de kracht van deze oefeningen. Sigrid Depraetere begeleidt drie sessies van 45 minuten en start telkens op het uur (14u, 15u en 16u).

Tibet RoadmovieDe dag wordt afgesloten in de Herberg, die ook de hele namiddag open is. We nemen even de tijd om dieper door te dringen tot het mysterieuze Tibet, dat immers meer is dan het tot de verbeelding sprekende Boeddhisme. We starten de avond om 20u met een heuse avant-première. Jean-Pierre Coppens stelt zijn experimentele roadmovie Lhasa – Kathmandu, een Odyssee van 1000 km op het dak van de wereld voor. De film duurt een half uurtje, waarna Birgit van de Wijer, een straffe madam die al jaren actief is voor Tibet, het gezelschap vervoegt. Zij schreef onder meer het boek Tibet’s forgotten heroes over het verzet van de Tibetanen tegen de Chinese overheersing. Buur en Mo*journalist John Vandaele leidt het gesprek met deze twee interessante mensen in goede banen.

Zondag 9 juni brengen we door in de abdijtuin of in de refter, opnieuw afhankelijk van de weersomstandigheden. In de loop van de namiddag  wisselen we met de monniken van gedachten over verschillen en gelijkenissen, over Oost versus West, hoe zien en ervaren we elkaars samenleving. De vierdaagse sluit af met een slotceremonie waarin de mandala ritueel wordt vernietigd. Het spreekt voor zich dat de Herberg Macharius ook op zondag voor de nodige verfrissingen zal zorgen.

Nog meer info vind je op de gelegenheidswebsite.

mandala-3

 

 

 

3 reacties op Tibet in de Abdij – Oosterse traditie in een westerse abdij

  • Steven Stas zegt:

    Na het lezen van het programma,heb ik sterk de indruk dat het voor mij een zeer lang weekend in Gent gaat worden(hopelijk al van donderdagavond…en vrijdag neem ik verlof om erbij te zijn!)…..om mijn hart en geest open te stellen…welke , ik hier in het decadente , welvarende(denken ze) westen, angstig gesloten houd….tot weldra! Groeten. Steven

  • moreels Brigitte zegt:

    Echt prachtig ,uniek moment

  • Muriel zegt:

    Ik heb ook zo de indruk dat ik deze 4 dagen lang ter plaatse zal zijn. Heel benieuwd!