De reusachtige achtertuin van Rusland

Geplaatst door op 17 december 2013

Oost-RuslandZONDAG 5 JANUARI, 15.00-17.00u. Gent – Moskou, een bescheiden trip van 2.600 km … Moskou – Krai Xabarovsk in Oost-Rusland, een expeditie van niet minder dan 6.000 km … Teresia Oyen, vertaler-tolk Russisch en Bulgaars, van nature geboeid door beeld en beeldvorming, neemt ons mee naar die gigantische achtertuin van Europees Rusland, bijna een continent op zich.

“Het was lente 2013 toen ik al lezend een onbekend landsdeel tegenkwam, het Russische Verre Oosten. Enkel aan de zuidergrens rijdt de transsiberische trein voorbij. Verder, dieper het binnenland in, leven mensen waarvan ik me afvraag of men in Moskou weet dat ze bestaan. Het gebied is historisch gezien een kruisbestuiving van Chinese, Russische en Japanse cultuur maar uiterlijk merk je daar niks meer van.
Deze zomer overstroomde het gebied, de Amur trad buiten haar oevers. Ik nam mijn fototoestel en pakte mijn rugzak. Per 4×4 en helikopter is het me gelukt met de Russische hulpdiensten en het leger mee te reizen naar enkele kleine dorpen die waren ondergelopen.
De oblast Amur en Krai Xabarovsk tellen duizenden van die vergeten dorpjes. Er is zelfs een dorpje dat Nieuw Moskou heet. Is het leven er anders dan in het westen van Rusland? Vanwaar het mysterie dat over het oosten van Rusland ligt? Ik sprak met enkele mensen in hun taal, leefde mee en daar waar het kon, maakte ik foto’s.”

Teresia zal ongeveer een uur in woord en beeld vertellen over haar ervaringen in Oost-Rusland, daarna is er ruim tijd voor gesprek en vragen. Iedereen is van harte welkom.

Waar: Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43+
Wanneer: zondagnamiddag 5 januari, 15-17u
Toegang is gratis

Reacties zijn gesloten.