Oost-Congo met Chrispin Mvano en Oskar Epelde – Een put in de wereld

Geplaatst door op 1 december 2013

chrispin_mvanoZONDAG 8 DECEMBER, 15.30-18.00u. In de Gentse wijk Macharius verblijft momenteel een Congolese journalist, Chrispin Mvano. Hij gaf op 3 december in Zaal Roma in Antwerpen voor een ruim publiek een lezing over Oost-Congo, grondstoffen en conflict. Het lijkt misschien een ver van ons bedshow maar we kunnen niet uitsluiten dat er in onze gsm grondstoffen uit de regio zitten.
Centraal staan zijn persoonlijke ervaringen als iemand die met zijn gezin al twintig jaar in de conflictueuze regio van Oost-Congo leeft en werkt. Dit voorjaar nog verloor hij heel zijn inboedel toen de M23 zijn thuisstad Goma bezette. Velen zijn het erover eens dat Kivu het paradijs is – schoon, vruchtbaar en rijk van ondergrond – maar dat dit paradijs de voorbije decennia soms wat dicht bij de hel lag. Ondanks alles heeft Chrispin zijn gevoel voor humor niet verloren. Met de eerste overwinning ooit van het Congolese leger op de door Rwanda gesteunde rebellengroepen schijnt er nu ook wat hoop aan de einder in de Kivu. Zijn voordracht illustreert hij met een presentatie van zelfgemaakte foto’s die een uniek beeld geven van het Oost-Congo van de 21e eeuw. Chrispin kwam zijn lezing al eens in kleine kring testen in de herberg, en komt nu het afgewerkte product demonstreren. Chrispin Mvano was onlangs nog op Ter Zake (8 november, klik hier voor deze aflevering, vanaf 29min55), nu in de herberg Macharius.

Aansluitend wordt ook de film Un agujero del mundo (‘Een put in de wereld’) van de Baskische cineast Oskar Epelde getoond over de Kivu en grondstoffen, waaraan Chrispin Mvano ook meewerkte. De film duurt een uur.

Waar: Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43+
Wanneer: zondagnamiddag 8 december, 15u30-18u
Toegang gratis

Reacties zijn gesloten.