MiramirO – Buren van de Abdij tonen hun wijk

Geplaatst door op 15 juni 2015

Rondleiding miramiroZATERDAG 18 JULI t.e.m. DINSDAG 21 JULI, 15.30-17.00u. De Machariuswijk heeft een rijke geschiedenis: het is een van de plekken waar het Keltische Gent ontstond. Er stond duizend jaar een abdij die werd afgebroken voor het Spaans Kasteel dat na driehonderd jaar moest plaatsmaken voor een 19de eeuwse wijk waarin het slachthuis en de beestenmarkt een voorname rol speelden.
Buur van de Abdij John Vandaele loopt door de verbijsterende geschiedenis van de wijk met dit keer bijzondere aandacht voor het komen, zijn en gaan van het slachthuis en de beestenmarkt. De Machariuswijk ademde tussen 1850 en 1993 op het ritme van slachthuis en beestenmarkt: de beesten, veehandelaren en boeren brachten het platteland naar de wijk, bloed stroomde in de Schelde, stieren maakten de straten onveilig, en velen verdienden er hun boterham. Na de sluiting van beestenmarkt en slachthuis moest de wijk zich herbronnen: met heel wat publieke middelen onderging Macharius een zoveelste gedaantewisseling.
Deze wandeling sluit aan bij de documentaire en het boek over het slachthuis van de Buren van de Abdij (klik hier voor meer info over het boek).

Afspraak aan de infostand van MiramirO !

Coproductie MiramirO, met de steun van de Stad Gent

Tickets : gratis

1 reactie op MiramirO – Buren van de Abdij tonen hun wijk

  • Van Hove Magda zegt:

    Graag krijg ik de nieuwsbrieven.
    Wijs om in die omgeving te vertoeven. Leuk stukje Gent