Midzomer in de abdij: Picea Orientalis en Sangpuy + Wouter & Bao

Geplaatst door op 10 mei 2019

ZATERDAG 22 JUNI, 19u30. De Sint-Baafsabdij is het oudste gebouw van Gent, een ideale plaats om stil te staan bij het verglijden van de tijd en het keren van het licht op de langste dag van het jaar. Buren van de Abdij en De Centrale doen dat al jaren met een midzomerconcert op deze droomplek. Dit jaar organiseren we zelfs een dubbelconcert. Klik hier om tickets te kopen.

SANGPUY + Wouter Vandenabeele & Bao Sissoko
Sangpuy is een ‘native’ Taiwanees en lid van het oude Pinuyumayan-volk. Hij groeide op in het zuid-oosten van Taiwan (Taitung). Zijn volledige inheemse naam luidt Sangpuy Katatepan Mavaliyw. Sangpuy zingt in het Pinuyumayan en speelt op gitaar, neusfluit, bamboefluit, mondharp en allerlei traditionele belletjes. Hij brengt een aantal nummers solo en wordt daarna vergezeld door Wouter Vandenabeele op viool en Bao Sissoko (Senegal) op kora. Dit wordt misschien wel een van de bijzonderste muzikale ontmoetingen van het seizoen. Een uniek ontmoeting tussen 3 culturen Europa, West-Afrika en Azië, tussen twee muzikanten van Tamala en de bezwerende stem en muziek van Sangpuy.

Picea Orientalis olv. Shalan Alhamwy
De Syrische violist en componist Shalan Alhamwy heeft Klassieke en Arabische muziek gestudeerd. Vanuit zijn carrière als componist en performer in die twee muzikale werelden, ontstond het idee om de westerse en oosterse muziektradities te versmelten in één ensemble. Picea Orientalis past zowel westerse structuur, harmonie en technieken als oosterse versieringen en improvisaties toe. Het is een strijkorkest dat zijn uniciteit vooral van de diversiteit van zijn leden ontleent. Alhamwy verzamelt muzikanten rond zich die een klassieke opleiding hebben genoten, maar daarnaast ook bezig zijn met andere genres. Samen exploreren ze nieuwe muzikale trajecten. Stel je voor! Bach met Arabische versieringen of jazz nummers met oosterse improvisaties…

“Picea Orientalis” verwijst naar een Kaukasische spar (Picea) die in noordelijk Klein-Azië en de Kaukasus (Orientalis) voorkomt. Het hout van deze sparren wordt gebruikt voor het bovenblad van zowel oosterse als westerse strijkinstrumenten, maar ook voor de bouw van bv. de ‘oed (oosterse korthalsluit), de qanoen (getokkeld hakkebord) en de bağlama (Turkse langhalsluit).

Viool : Shalan Alhamwy, Anouk Sanczuk, Norbert Makula, David Van Ransbeeck, Jhomayra Civalos, Graciela Zaera, Hendrike Scharmann & Mohammad Aldouri.
Altviool : Marijn Thissen, Liesbeth Lambrecht & Katrien van Remortel.
Cello : Mieke Delanote & Vincent Werbrouck.
Contrabas : Katrien Bos.

Deze avond is een samenwerking met De Centrale en Historische Huizen Gent.

Deuren openen om 19u30.
Locatie: Sint-Baafsabdij, ingang via de Groene Kerk in het Coyendanspark

Dit is een betalend concert, klik hier om tickets te kopen.

Reacties zijn gesloten.