Mansum Ibrahimov & The Qarabagh Mugham Group + Bülent Gök & Melike

Geplaatst door op 10 mei 2019

ZONDAG 23 JUNI, 13u00

Mansum Ibrahimov & The Qarabagh Mugham Group

Mansum Ibrahimov is een klassiek mugham zanger uit Azerbeidjan. Hij zingt dan ook in het Azerbeidjaans, een taal die nauw verwant is met het Turks. Mansum Ibrahimov geniet niet enkel faam als mugham zanger met zijn ensemble Qarabagh. Hij is ook bijzonder populair geworden door zijn rol als Majnun in de Azerbeidjaans opera ‘Leyli en Majnun’ van componist Uzeyir Hajibeyov (1885-1948).

De Azerbeidjaanse mugham is een traditionele muziekvorm die vooral gekenmerkt wordt door het grote belang van improvisatie. Het is een zeer complexe vorm van muziek met specifieke systemen en concepten van muzikale expressie die een zeer hoog niveau van professionaliteit van de uitvoerende kunstenaars vraagt. Hoewel de mugham een klassieke en academische muziekvorm is, is het toch gebaseerd op populaire volkse melodieën, ritmes en uitvoeringstechnieken. Er zijn sterke banden tussen de Azebeidjaanse mugham, de Iraans-Arabische-Turkse maqam en de Centraal-Aziatische shashmaqam. Het hoeft geen betoog dat de mugham bijzonder populair is in Azerbeidjan. De mugham is sinds 2003 door UNESCO erkend als imaterieel werelderfgoed.

Bülent Gök & Melike

De Turks-Vlaamse zangeres Melike Tarhan legde een interessant artistiek parcours af. Ze maakte met haar groep Melike het album MACAR (2004) dat (inter)nationaal goed onthaald werd.  Met haar trio Tri a Tolia bracht ze eigen composities rond het verhaal van prinses Zumurrude uit de verhalen van ‘1001 nacht’. Later werkte ze samen met het jazz/wereldmuziek-kwartet Melike waarmee ze de cd Inn of Love uitbracht, met bewerkingen van Turkse traditionals uit Centraal Anatolië naast eigen werk.

Bülent Gök is een getalenteerde en populaire zanger uit Gent.  Hij werd ei zo na laureaat van de megapopulaire talentenjacht ‘Sen Türkülerini Söyle’, georganiseerd door de Turkse staatstelevisie TRT.  Bülent brengt een gevarieerd programma van Turkse feestmuziek.

Deze dag is een samenwerking met De Centrale, de Ambassade van Azerbeidjan, en Historische Huizen Gent.

Gratis toegang.

Programma:
13u: picknick (Coyendanspark)
14u: concert Bülent Gök & Melike (Coyendanspark)
16u: concert Mansum Ibrzahimov & Groep (Refter Abdij) (Graag reserveren via De Centrale)

Reacties zijn gesloten.