Macharius en Mezbahane – 50 jaar Turkse gemeenschap in de wijk

Geplaatst door op 15 augustus 2017

ZONDAG 17 SEPTEMBER, 10.30-12.00u.
Macharius – vijftig jaar Turkse migratie in de wijk.
Macharius mahallesinde elli sene Türk göçü.

In dit deel van het buurtfeest staan we stil bij vijftig jaar Turkse migratie in de Machariuswijk. We spreken met Tina De Gendt, auteur van het onvolprezen boek ‘Turkije aan de Leie’ dat de Turkse migratie naar Gent in kaart bracht. Tina zal een aantal foto’s van onze wijk uit de jaren zeventig en tachtig tonen en bespreken, die verband houden met de Turkse aanwezigheid in onze wijk. Zij zal zodoende de Turkse migratie in onze wijk kaderen.
Verder praten we met bewoners en ex-bewoners van de wijk met een Turkse achtergrond: ex-journalist en federaal Kamerlid Veli Yülsem woonde in de wijk, liep er school in (de voorganger van) het Trappenhuis en schreef met ‘Nergens beter dan thuis’ een boek over de migratie van zijn familie naar Gent. Kemal Isci maakte de hele uitbouw van de moskee in de Kazemattenstraat mee van in de begindagen en de zussen Melahat en Hava Güney wonen al heel hun leven in de wijk. Iedereen is van harte welkom: om te luisteren, mee te getuigen en te praten.

Bu gelen Macharius mahalle şenliğinde elli sene Türk göçünü hedefliyeceğiz.
Yazar ve araştırmacı Tina De Gendt ‘Turkije aan de Leie’ kitabın yazarı Gent’teki Türk göç tarihini bize anlatacaktır. Tina bizlere yetmişlerin ve seksenlerin resimleriyle mahallemizdeki Türk göçünü anlatacaktır.
Türk kökenli mahalle sakinleri ve eski mahalle sakinleri ile sohbetimizde olacaktır: Federal Milletvekili Veli Yüksel yazmış olduğu ‘Nergens beter dan thuis’ adlı kitabından okuduğu okul ve semtte geçirdiği hayat hikayesini bizlerle paylaşacaktır.
Kemal İşçi Kazemattenstraat’daki caminin gelişmini yakından takip etmiştir.
Kardeşler Melahat ve Hava Güney mahallede farklı adreslerde kalmışlar.
Bu konuşmalarda sizleri canı gönülden davet ediyoruz!

Waar: Herberg Macharius, Coyendanspark 1
Wanneer: zondag 17 september, 10u30
Toegang gratis

Foto: Cennet Temel

Reacties zijn gesloten.