Mijn Lubumbashi verhaal – Jana Raman

Geplaatst door op 27 juni 2015

Lubumbashi 0ZONDAG 16 AUGUSTUS, 15.00-16.00u. Het nieuwe Burenseizoen trappen we af met een try out. De 17-jarige Jana Raman ging vorig jaar enkele weken aan de slag als piepjonge vrijwilligster in Lubumbashi, de hoofdstad van de Congolese mijnprovincie Katanga. Dit kaderde in de jaarlijkse vastenaktie van het Don Boscocollege te Zwijnaarde, dat een stevige reputatie heeft als organisator van Noord-Zuidactiviteiten voor jongeren. Na twee jaar voorbereiding deelde zij gedurende de zomermaanden het wel en wee van een grote groep kinderen in het uiterste zuiden van Congo. Deze aangrijpende ervaring zette zij met de hulp van Theater NU! om in een theatermonoloog dat ze deze namiddag graag aan ons wil voorstellen.
Achteraf volgt [onder voorbehoud] nog een kort gesprek onder leiding van John Vandaele, journalist en deskundige betreffende de Congolese situatie.

Over het waarom van deze voorstelling:

Ik ben Jana Raman, ik ben 17 jaar en op 5 juli 2014 vertrok ik met het vliegtuig naar de Democratische Republiek Congo om daar de grootste ervaring van mijn leven op te doen. Ik zou daar 3 weken blijven en voor het grootste deel werkte ik daar mee op een speelplein voor straatkinderen van de tweede grootste stad van Congo: Lubumbashi. Ik had me natuurlijk voorbereid op die ongelooflijke ervaring en had een leeg schriftje meegenomen om er dagelijks mijn ervaringen en belevenissen in neer te pennen. Alleen is dat plan niet uitgedraaid tot wat ik verwacht had. Het was helemaal niet zo simpel om ’s avonds deze zaken uit te drukken in woorden. Sommige ervaringen kon ik toen simpelweg nog niet vatten. Ik werd er overwelmd met verbazing en ik zat werkelijk voor 3 weken in een rollercoaster van emoties, die niet het minste medelijden met me had en zijn snelheid maar bleef opdrijven tot ik er letterlijk en figuurlijk misselijk van werd. Ik zag verschrikkelijke armoede en verdriet, pijn en geluk, een glimlach een dankbaar kind. Ik zag het contrast tussen rijk en arm, tussen macht en zwakte, tussen blank en zwart. Het ene moment werd ik onthaald als een Hollywoodster en het andere moment werd ik uitgelachen en uitgescholden. De machteloosheid en de corruptie vond ik het ergste. Als naïef klein meisje vertrek je met grootste verwachtingen naar daar en ben je van plan om daar echt iets te betekenen, tot wanneer je beseft dat er geen beginnen aan is. Dat als het dan eens niet de middelen zijn die ontbreken het altijd de onrechtvaardigheid is die zal winnen. We zien zoveel op televisie, we horen zoveel op de radio en lezen zoveel in boeken, maar weten we daarmee echt hoe Congo is? Neen. Op die beelden kan je de stank van de armoede niet ruiken. Je kan de schijnheilige, boze toon niet horen in een stem. Je kan de onrechtvaardigheid niet lezen. Je kan de schaamte niet voelen. En toch kan je ook in mijn reis de waarheid niet vinden. Omdat een wandelend dollarteken als ik die gewoon is van te leven nooit ervaren zal wat een echte Congolees moet doormaken om te kunnen overleven.

Nog meer info over de reis van Jana vind je in het Nieuwsblad en op de FB-pagina van het project.

Waar: Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43+ (bij mooi weer verhuizen we eventueel richting abdij)
Wanneer: zondagnamiddag 16 augustus, 15u
Toegang gratis

Reacties zijn gesloten.