Liber Floridus en de abdij

Geplaatst door op 28 oktober 2011

In het STAM loopt momenteel een boeiende tentoonstelling over het eerste ‘opus universale’ uit de lage landen. In het Liber Floridus uit de 12e eeuw  poogde ene zekere Lambertus, een kanunnik uit Sint-Omaars, om de kennis van zijn tijd veilig te stellen in een omvangrijk boek. Buur van de abdij van het eerste uur en historicus Marc Hanson schreef er alvast een enthousiast en verhelderend verslag over, een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in ons rijke verleden.

En de band met onze Sint-Baafsabdij ? De schrijver vond inspiratie en basisteksten in de benedictijnerabdij van Sint-Omaars, een eerste link met Gent. Maar er is meer. Honderd jaar na publicatie blijkt het beroemde boekwerk zich in de Sint-Baafsabdij te bevinden, waar het bewaard wordt tot 1536. Deze schat verhuist dan naar het Sint-Baafskapittel in de binnenstad om bijna driehonderd jaar later een laatste keer te verhuizen. Het Liber Floridus komt dan terecht in de Gentse universiteitbibliotheek waar het tot vandaag veilig wordt bewaard.

Deze tentoonstelling loopt nog tot 8 januari 2012, meer info vind je hier, op de website van het Gentse stadsmuseum, en hier, bij onze vrienden van Gent Blogt.

Reacties zijn gesloten.