Levantijns orkest

Geplaatst door op 9 februari 2013

LevantenOrkestraVRIJDAG 22 MAART, 20.00-22.00u . Vanavond muziek uit het oude Osmaanse Europa en het huidige Turkije met daarin een centrale plek voor het Sefardisch lied. Eind vijftiende eeuw, ongeveer toen Columbus uitvoer naar Amerika, stuurde de tweede Sultan Beyazid schepen naar Spanje om de Joden te redden van de inquisitie. In de veelkleurige, gastvrije, maar ook gesegregeerde samenleving van het Turkse rijk behielden de Sefardim, Hebreeuws voor Spanjaarden, tot in de moderne tijd hun eigenheid en taal, het Ladino. Het repertoire omvat zowel straatliedjes uit Balat als composities van Sultans, liedjes uit de Kaukasus als sevdalinka uit Bosnië, zeybekler en zebekikos, en ook een klassiek Turks lied van de in het huidige Irak geboren udspeler Avram Levi, beter bekend als Mısırlı İbrahim, ofwel Bram de Egyptenaar (1872-1933).
Altijd neemt de als een juwelenschat langs de Marmara en Bosporus uitgestrooide metropool Istanbul een belangrijke plaats in, want in de rijke culturele geschiedenis spiegelden zich in haar facetten de verste uithoeken, van Saloniki tot Bagdat, van de Krim tot de Hicaz.

Het Levantijns Orkest bestaat uit Stefanie de Melker (zang en ziel), Hilde de Clerq (darbuka, def en bendir), Berna van Vilsteren (ud en gitaar), Hilmi Kaçar (ud en tanbur), Jevgeny Suvorkin (accordeon) en Frank Leenhouts (klarinet).

Waar: Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43+
Wanneer: vrijdagavond 22 maart, 20u
Toegang is, hoe kan het ook anders, gratis

 

Reacties zijn gesloten.