Les Goûts de Gand

Geplaatst door op 18 april 2013

GdG

UPDATE ! Gezien het barre weer zullen alle concerten in de abdijrefter doorgaan. De organisatoren van de Centrale hebben, met pijn in het hart, eveneens besloten om de aangekondigde randanimatie op de Sint-Baafssite te schrappen.

gdg-2013ZATERDAG 25 MEI, 14.00-21.00u. Het muziekfestival Les Goûts de Gand zet de culturele diversiteit in het Gentse muzikale aanbod terecht nog eens dik in de verf. Vele Gentse podia, waaronder dat van de Buren, bieden het jaar door een mondiale muziekmix, maar vandaag is het een hoogdag. De festiviteiten concentreren zich rond de Portus Ganda met optredens in het Baudelopark, aan de Rodetorenkaai en op het Veermanplein, maar uiteraard ook in en rond de Sint-Baafsabdij. De optredens gaan door in de tuin en de refter van de abdij en in de Groene Kerk. De Herberg Macharius laaft de namiddag en avond door de dorstigen, en aangezien er nadrukkelijk zonnig weer is besteld, zal ook het terras tussen de herberg en de abdij open zijn.

GdG 2011 004Wat brengt het festival op onze site ? We trappen af in de abdijtuin om 15u met Kürsat Zengin en Luc De Vos. Kürsat Zengin richtte drie jaar geleden de Zenginband op waarin hij traditionele Anatolische volksmuziek met westerse muziek laat samenvloeien tot moderne folk. Kürsat Zengin bespeelt verschillende instrumenten, zingt in het Turks, Nederlands en Frans en zoekt hierin zijn eigen weg. Ze stonden hier in 2011 al op op het podium in de tuin (zie foto onder) maar nu, in wereldpremière,  bieden ze een unieke muzikale act samen met een van die andere illustere buren uit de wijk, Luc De Vos.

Intussen gaat ook de randanimatie van start. De Gentse murgafanfare van Komen en Gaan, dansers uit Kameroen en steltlopers en maskerdansers uit Togo geven vanmiddag het beste van zichzelf. Deze optredens en performances loop je links en rechts tegen het lijf, op een locatie bepaalt door weer, publiek en inspiratie van het moment: op de Sint-Baafsweide, tussen de de bomen van de Groene Kerk of in de abdij. De kraampjes van het Buurtwerk Macharius met onder meer een cocktailstand van het Sint-Baafsdorp (olv buur Joke), Hand-in-Hand en een kraam met köfte en broodjes (buurtbewoner Ünal Dogan), staan in de dreef tussen herberg en abdij. BvdA 2011-05-21 05

Om 17u lossen de Nieuwkomers van Kom-pas Kürsat Zengin en Luc De Vos af, geen nieuwelingen voor ons, zij brachten vorige zomer al een fel gesmaakt optreden in de Herberg Macharius ! Kom-Pas is het Gentse onthaalbureau waar nieuwe Belgen een inburgeringprogramma kunnen volgen. BvdA 2012 Kompas 17Zij zijn echter niet enkel een ‘vragende’ partij, zij brengen ook zelf een rijkdom aan talenten mee, waaronder muziek. Onder begeleiding van Piet Van Den Heuvel bieden zij vanmiddag, rond het thema van de liefde en de passie, een boeiend en gevarieerd muzikaal spel. Enkele namen zijn intussen gekend: Nikolay Delchev (Bulgarije), Joaquin Munoz (Spanje), Jan van Liefferinge (België), Ali Rahmana (Iran), Mustafa Aydin (Turkije), Krasimir Velikov (Bulgarije), Stoian Konstantinov (Bulgarije), Beatrice Campoalegre (Cuba), e.a.

GdG 2011 005Om 19u verhuizen we terug naar de abdijrefter waar het Thierry ‘titi’ Robin Trio zijn opwachting maakt. Thierry ‘Titi’ Robin is het boegbeeld van de Franse “zigeunermuziek”. Lang voor wereldmuziek trendy werd, ontwikkelde hij al zijn eigen typerende muzikale stijl. Hij is een echte Europese muzikant, gepassioneerd door vooral de zuiderse, oosterse en oriëntaalse tradities. Samen met muzikanten uit Frankrijk, Spanje, India, Noord-Afrika en Latijns-Amerika bouwt hij een waar spektakel op. Ieder draagt iets bij uit zijn eigen traditie, uit zijn eigen repertoire en stijl. Liefde voor muziek en improvisatie maken er een boeiend geheel van. De Sint-Baafssite is de ideale locatie om het publiek van Les Goûts de Gand te laten kennis maken met de muzikale creaties van deze grote meneer, een waardige afsluiter van het abdijluik van het festival. Het festival zelf sluit af met een afterparty (vanaf 22u) in de Centrale met live optreden en dj’s.

celtic-connections-2012-review-jaadu

Dit gehele festival is gratis, iedereen is van ganser harte welkom !
Voor een volledig up to date programma-overzicht en meer uitleg over de artiesten en acts, klik hier.
En als afsluiter, nog enkele sfeerfoto’s van vorige (zalige) edities !

GdG 2011 001

 

GdG 2011 006

GdG 2011 007

BvdA 2012 Gouts de Gand 01 Greet

1 reactie op Les Goûts de Gand

  • DIRK zegt:

    Prachtig initiatief in een heel sfeervolle locatie!
    Na een optreden in het Muzikantenhuis en een bezoek aan de Centrale, zag ik de enthousiaste Nieuwkomers van Kom-pas aan ’t werk.
    En daarna heb ik zoals zovelen ferm genoten van het optreden van het Titi Robin Trio.