Les Goûts de Gand – nagenieten

Geplaatst door op 29 mei 2013

BvdA 2013 GdG Bart lr 030“Beter, meer betoverend dan 2013 halen we nooit meer!”, een van de meest gehoorde commentaren na deze editie van Goûts de Gand in de Sint-Baafsabdij. Hoewel alle optredens – met dank aan de weergoden – naar de refter waren verhuisd en dus minder mensen konden meegenieten, was Goûts de Gand opnieuw een zalige aanzet voor een nieuw festivalseizoen. We misten de gezelligheid en de ongedwongen sfeer van de binnentuin maar kregen heel veel in ruil. De namiddag opende met een gelegenheidsduo uit de Machariuswijk. Kürsat Zengin & band en Luc De Vos brachten met een mix van Turkse muziek en klassiekers uit het Gorki-repertoire de refter op temperatuur, een hele jonge fan sloot deze act af in de tuin met haar wildenthousiaste en ongelooflijk vertederende versie van ‘Mijn lieve kleine pyama“.
BvdA 2013 GdG Bart lr 048Hun plaats werd ingenomen door de Nieuwkomers van Kom-Pas, vijftien zangers en muzikanten met roots van Cuba over Spanje en Bulgarije tot Afghanistan, die de essentie van een wereldmuziekfestival zo mooi vorm gaven, samen muziek “van thuis” brengen en zo hier in Gent vorm en inhoud geven aan een tweede thuis.

BvdA 2013 GdG Majo 03Het laatste optreden was die avond gereserveerd voor een Franse grootmeester, Thierry ‘Titi’ Robin en zijn twee begeleiders, hoewel, begeleiders, allebei meesters op hun eigen instrument, en samen goed voor een uniek concert in de abdij. Dromerig tot opzwepend, momenten van bezinning en extase – de stiltepiek in de percussiesolo ! – tot absolute vrolijkheid, een muisstil en respectvol maar bij momenten wild uit de bol gaand publiek dat een gewone staande ovatie onvoldoende vond en er een extra halfuurtje heerlijke dans voor in de plaats kreeg, chapeau, ’t was echt heel knap, eentje om in te kaderen.

Dank aan de Centrale voor de organisatie, dank aan onze Jos voor het mooie programma waarvan we zo hebben genoten, en, “beter halen we nooit meer” ?, dat zullen we nog wel zien, volgend jaar, vaste prik, we proberen natuurlijk om er opnieuw een onvergetelijk moment van te maken, hou de kalender in de gaten !

Goûts de Gand bracht uiteraard ook de pers op de been, klik hier voor beeld en geluid. En de vele foto’s van die dag ? Hier alvast een eerste impressie, en op onze Facebookpagina een eerste concertalbum.

BvdA 2013 GdG Bart lr 025

BvdA 2013 GdG Bart lr 018BvdA 2013 GdG Bart lr 019

 

 

 

BvdA 2013 GdG Bart lr 038

 

BvdA 2013 GdG Bart lr 045

 

 

BvdA 2013 GdG Bart lr 050

BvdA 2013 GdG Bart lr 053

 

 

 

 

 

BvdA 2013 GdG Bart lr 059BvdA 2013 GdG Bart lr 062

 

BvdA 2013 GdG Bart lr 071

 

 

 

 

BvdA 2013 GdG Bart lr 078

Reacties zijn gesloten.