Kosice

Geplaatst door op 14 oktober 2013

roma 1VRIJDAG 25 OKTOBER – ZONDAG 27 OKTOBER, overdag, als de weergoden ons gunstig gezind zijn… Kosice, in het oosten van Slovakije. Culturele Hoofdstad van Europa in 2013 maar ook de thuishaven van vele Roma. De Brugse Poort in Gent, ook thuishaven van vele Roma. “Bij De Vieze Gasten” legde die twee feiten naast elkaar en trok lijnen tussen Kosice en Gent. Leden van hun fotocollectief Fixatief en hun schrijfclub De Schuunschgreivers trokken afgelopen zomer naar Kosice, vergezeld van een Romafamilie uit de Brugse Poort. Ter plekke bezocht de groep familieleden en kennissen die nog altijd in Kosice leven. Het resultaat is een indringend beeldverslag van het leven ter plekke.
Deze tentoonstelling was in september een week lang te zien in het Pierkespark aan de Brugse Poort ter gelegenheid van het Latcho Parkos festival dat er samen met de Roma werd georganiseerd. De Buren zijn verheugd om een selectie uit deze tentoonstelling aan de andere kant van de stad te mogen voorstellen.

Ook onze betreurde buur Tom Bouman deelde deze zomer lief en leed met de Gentse Roma. Onder de titel Berichten van Rachela hield hij een publiek dagboek bij waarin hij zijn ervaringen deelde, je kan zijn tekst hier lezen.

Waar: het hek dat de Voorhoutkaai scheidt van de Sint-Baafssite, tussen de Van Eyckbrug en de Herberg Macharius
Wanneer: vrijdag 25 oktober tot zondag 27 oktober, overdag op voorwaarde dat het weer dit toelaat
Meer info op de debatavond ‘Roma als (verre) Buren‘ op zaterdag 26 oktober (20u) en op de website van de Vieze Gasten

Reacties zijn gesloten.