Kindje van de Buren wordt gelanceerd – startmoment van EnerGent in NTGent

Geplaatst door op 24 november 2013

windDINSDAG 10 DECEMBER, 19.30u-22.30u. Als een van je kinderen het goed stelt, doet dat plezier. Zo ook mogen de Buren van de Abdij best een beetje fier zijn als ze vernemen dat de Gentse energiecoöperatie EnerGent op 10 december 2013 publiek wordt gelanceerd in het NTGent. Het idee om een energiecoöperatie op te richten is immers bij de Buren van de Abdij ontkiemd en gegroeid. Eerst zaten we te fantaseren over iets lokaals – zonnepanelen op het dak van de abdij (een erfgoedvloek, dat wel) of de herberg – maar al snel werd ons duidelijk dat je een coöperatie best niet opricht op het niveau van een wijk. Teveel werk voor te weinig resultaat. Toen het bestuursakkoord van het nieuwe gemeentebestuur de Gentenaren aanzette zich te engageren in energiecoöperaties, hakten we de knoop door: we zouden proberen om een Gentse energiecoop te starten.
Zo hielden we in de Herberg Macharius op 7 december 2012 de eerste infosessie. De Buren van de Abdij Majo Vanhispallie, Lina Avet en John Vandaele waren de trekkers die avond en zijn bij de trekkers gebleven. Want sindsdien is het niet meer gestopt: de groep die EnerGent verder uitbouwde, werd veel breder dan de Buren van de Abdij, zij het dat de Herberg Macharius de vaste vergaderstek van de EnerGentenaren bleef.
Er kwam een website www.energent.be, we beslisten om de politieke actie ‘De wind is van iedereen’ te starten, en om op de Sint-Baafsweide een “levende windmolen” (klik hier) te maken die intussen navolging kreeg in Spanje, Londen en voor het Europees parlement in Brussel. We schreven statuten, een lang en lastig proces waarin onze doelstellingen vastlegden. EnerGent wil financiële middelen bijeen brengen om te investeren in hernieuwbare energie en energiebesparing en wil daarbij zoveel mogelijk mensen betrekken.
De voorbije maanden zijn we ook intensiever gaan zoeken naar het soort projecten dat EnerGent zou kunnen realiseren. Daarover en nog veel meer zullen we het hebben op 10 december in het NTGent dat zo vriendelijk is om ons zijn zaal ter beschikking te stellen. Lieven Tavernier en Wouter Vandenabeele leveren tussendoor een muzikale verademing.

Startmoment EnerGent, NTGent, 10 december, deuren open vanaf 19u30.

Iedereen welkom. U maakt het ons makkelijker als u ons vooraf een seintje geeft dat u komt (graag op info@energent.be).

 

Reacties zijn gesloten.