Jezus mag 2017 afsluiten

Geplaatst door op 10 december 2017

VRIJDAG 29 DECEMBER, 20.00-22.00u. Eind 2016 organiseerden de Buren van de Abdij, samen met de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims (VOEM), een avond naar aanleiding van de geboorte van Mohamed. De VOEM stelde toen voor om dit jaar een evenement op te zetten rond de geboorte van Jezus (Isa in het Arabisch), Kerstmis dus. De VOEM hield ons aan ons woord en bij nader inzien bleek de laatste vrijdag van 2017, en meteen het laatste event dit jaar van de Buren van de Abdij, het beste moment hiervoor. Jezus mag dus ons jaar afsluiten.

We beginnen met een woordgedeelte waarin mensen met een verschillende achtergrond vertellen wat Jezus voor hen betekent. Zo komt Brahim Boughalab, master in de Arabistiek en Islamkunde, islamleerkracht, moslim en toprecitator Koran, vertellen over wie Isa (Jezus in de Koran) voor hem is. Ds. Eefje van der Linden, christen, vormingsverantwoordelijke in de Protestantse Kerk in België en gevangenisalmoezenier vertelt over haar Jezus. Vrijzinnige Josse Abrahams licht toe Jezus Christus voor hem betekent. Historica en schrijfster Tina De Gendt – tevens moeder van een kindje genaamd Isa – onderzoekt dan weer hoe zij vanuit wetenschappelijk/historisch oogpunt naar Jezus kijkt.

Aansluitend zijn er een paar korte muzikale verrassingsacts in de koude refter van de Sint-Baafsabdij (breng dikke trui mee!). Winnaar van de Elisabethwedstrijd viool (1976) en ‘oecumenist’ Mikhail Bezhverkny brengt Ciaccona van JS Bach. Brahim Boughalaab zal het Jezushoofdstukje uit de Koran op meesterlijke wijze reciteren. Het koor Romane Cherchenora en Peter Debaveye zingen een Jezuslied.

We sluiten af in de warme herberg met DJ Jeezes, al of niet swingende muziek waarin Jezus op een of andere manier een rol in speelt. Van I don’t know how to love him, over Jezeke is geboren tot Chocolate Jesus. Of wat dacht je van You gotta serve somebody en Gib mir meinem Jesum wieder? En aan welk lied doet dit je denken: Jesus was a sailor when he walked upon the water? Uiteraard is er ook nog de Kerstman die vele Kerstliederen meebrengt. Wil je graag zelf een bepaald lied laten horen, breng het mee. Als het enigszins kan, zullen we het spelen.

Zo hopen we vredevol richting 2018 te deinen.

Klik hier voor het facebookevenement.

Organisatie: Buren van de Abdij en VOEM

Waar: Herberg Macharius, Coyendanspark 1
Wanneer: vrijdag 29 december, 20u
Toegang: gratis, iedereen van harte welkom

Reacties zijn gesloten.