Historisch Café (1)

Geplaatst door op 13 oktober 2012

VRIJDAG 16 NOVEMBER, 16.00-17.00u. Eén dwaas kan meer vragen stellen dan tien wijzen kunnen beantwoorden. Deze oude spreuk wordt een uitgangspunt van het Historisch Café, dat we dit nieuwe Herberg-seizoen een aantal malen willen organiseren. Natuurlijk over de bewogen geschiedenis van de Sint-Baafsabdij, onze buurt en heel Gent.
We stellen de vragen zelf en zoeken samen keer op keer naar het antwoord. Niet al te dwaze, redelijk verstandige en soms misschien wel een beetje wijze vragen. En antwoorden roepen telkens weer nieuwe vragen op. Maximaal tien tot twaalf buurtgenoten met historische belangstelling zijn welkom, mogelijk enkelen met historische scholing en kennis. Maar: wie weet spreekt niet meer dan nodig, wie niet weet mag vragen en doorvragen. En zich voorbereiden op het onderwerp van de volgende keer, dat we telkenmale samen vaststellen, net als de datum en de inleider. Zo maken we ook kennis met de methodiek van historisch onderzoek. Een paar voorbeelden van mogelijke onderwerpen: Wat kwam er vroeger op tafel in de refter van de abdij? Was Sint-Macharius een totaal legendarische persoon of kunnen we de historische kern van zijn verhaal blootleggen? De abdij als werkgever, welke sociale functie vervulde de abdij in Gent?
Als animator van het eerste Historisch Café zal optreden Tom Bouman, die als oud-journalist sowieso weet heeft van vragen stellen, en die aan het eind van de jaren zeventig ook redacteur is geweest van het ietwat satirische Nederlandse Historisch Weekblad ‘De Tand des Tijds’.

Waar: Herberg Macharius
Wanneer: vrijdag 16 november 2012, 16.00u tot 17.00u
Deelname is uiteraard gratis. Wie er echter zeker van wil zijn dat er nog een stoel vrij is bij het eerste treffen kan zich inschrijven bij Tom. Telefoon 09/2244004 of mail rechtstreeks naar  <hetkleinewerk@skynet.be>

2 reacties op Historisch Café (1)

  • Tom Bouman zegt:

    Voor het historisch café zoals ik het me had voorgesteld is weing belangstelling gebleken, of ik heb het niet voldoende uitgelegd. Als iemand anders er me door wil gaan, prachtig! Ik zelf zal voorlopig vrijdagnamiddag naar de Herberg komen om te antwoorden op vragen. Dat noem ik dan maar een post-historisch café.

  • Griet Maréchal en Juul Verhelst zegt:

    Een eerste initiatief is altijd wat aftasten. Wij vonden het in elk geval boeiend en zijn zeker kandidaat voor het “post-historisch” café. Wat Tom in petto had moet nog aan bod komen. Wij kijken alvast uit naar een tweede vergadering.