Historisch Café Tom Bouman – editie Zonder Naam

Geplaatst door op 7 maart 2015

Zonder Naam 21lrZONDAG 3 MEI, 11.00-13.00u. Op 11 juli 1859 genieten eerste minister Charles Rogier, minister van openbare werken Jules Vander Stichelen en burgemeester Charles de Kerchove van een huldeconcert (muziek van niemand minder dan Karel Miry) in de feestelijk bevlagde Sint-Machariusstraat. Reden van het festijn: de eerste steenlegging van een gemeenteschool, met eeuwige dank aan de … Zonder Naam. Gelegenheidsspreker Karel Ondereet verwoordt het in de bombastische stijl van toen: “Heden vieren wij het feest van verlichting, van beschaving, van vooruitgang, in een woord, wij vieren het feest der menschelijke verbetering” . Een jaar later opent de Zonder Naamschool zijn deuren, en nog tien jaar later wordt, net over het water met uitzicht op de school, de Zonder Naamstraat in gebruik genomen.
Zonder Naam … een stadsbestuur zonder inspiratie ? Of gewoon een blijk van erkenning voor de grootste Gentse liefdadige kring van liberale signatuur uit de negentiende eeuw, uit de twintigste eeuw, in 2015 …
Een korte causerie op zondagvoormiddag over liberalen, liefdadigheid en een ongebreideld vooruitgangsoptimisme, spreker van dienst is buur-op-fietsafstand Bart D’hondt.

Wanneer: zondagvoormiddag 3 mei, 11u
Waar: Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43+
Toegang gratis

Reacties zijn gesloten.