Historisch Café – De verzorgers van gewonden en zieken in WO I

Geplaatst door op 15 oktober 2016

woiZONDAG 6 NOVEMBER, 11.00-13.00u. Dokter Dominique De Landsheere stelt dit Historisch Café voor: “In  een oorlogssituatie  kan men twee groepen mensen onderscheiden: de ene partij is georganiseerd om  zoveel mogelijk verwondingen  toe te brengen, terwijl  de andere  partij zich organiseert  juist om te verhelpen aan verwonding  en ziekte. Zonder twijfel is in deze oorlog de eerste partij beter voorbereid geweest dan de tweede.”

Deze opmerking  schreef Harvey Cushing,  Amerikaanse hersenchirurg in de eerste bladzijden van zijn oorlogsdagboek, als vrijwilliger sinds 1914 actief in Franse en Britse veldhospitalen, onder meer in het Ieperse. Dit Historisch Café brengt aan de hand van beeldmateriaal en in begrijpelijke taal het verhaal van de mensen van de tweede partij: van brancardiers, loopgraafartsen, ambulanciers, verpleegsters, chirurgen, psychiaters, aalmoezeniers, priesters en zusters,  kinesisten,  technici, wetenschappers en zelfs de afgerichte rode-kruishonden op het slagveld.

Hoe trachtten ze de meest onoplosbare problemen aan te pakken, veelal in helse omstandigheden en met hoog  risico voor zichzelf, en hoe realiseerden ze wat ze als hun  taak beschouwden:  ” I’ll stand by you ” ? Wat  ontdekten en leerden ze mettertijd, wat vonden ze uit, welke waren de belangrijke aanwinsten tot op de dag van vandaag en wat was het aandeel van de Belgen hierbij?

Waar: Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43+
Wanneer: zondagvoormiddag 6 november, 11u
Toegang gratis

 

2 reacties op Historisch Café – De verzorgers van gewonden en zieken in WO I

  • Katelijne Tijsebaert zegt:

    Beste, ik zie nergens dat je moet reserveren….wij komen zeker met 2, je weet maar nooit dat alles volzet is. groeten Katelijne en Elke

  • Paul OYEN zegt:

    Zeer interessant onderwerp, door al die miserie en lijden ging de medische wetenschap er wel enorm op vooruit.
    Bravo voor het Historisch Café!