Historisch café (3)

Geplaatst door op 12 december 2012

ZONDAG 6 JANUARI, 11.00-13.00u. Het Historisch Café is aan zijn derde editie toe. Geen lezingen over historische onderwerpen maar een levendige uitwisseling van feiten en meningen met als motto: ‘Wij samen weten meer dan ik alleen’. Initiatiefnemer Tom Bouman kondigt alvast de volgende bijeenkomst aan, nu op een zondagochtend in plaats van vrijdagnamiddag.

We kunnen de geschiedenis bezien vanuit verschillende invalshoeken. Vaak gebeurt dat vanuit het bestuur en de politiek. Ook de economische geschiedenis van stad, streek of land wordt vaak bestudeerd. Verder heeft Gent ook een heel boeiend religieus en kerkelijk verleden, dat weten we maar al te goed als Buren van de Abdij. Verder is de algemene culturele geschiedenis van Gent is zeer indrukwekkend. Van de vroege humanistische drukker-uitgever-schrijver Joos Lambrecht uit de 16e eeuw ging bijvoorbeeld een internationale uitstraling uit.
Mijn belangstelling gaat vooral uit naar de sociale geschiedenis van de vaak anonieme bevolking van stad en land. Dat is het specifieke historische onderwerp, dat ik heb voorgesteld voor het Historisch Café (nog steeds i.o., in oprichting). Zonder de pretentie te hebben een geleerde te zijn zou ik bij de volgende bijeenkomst een korte inleiding willen houden over het Wat en Hoe van Sociale Geschiedenis. Ik heb genoeg aan twintig minuten om een schets te geven van het onderwerp in zijn algemeenheid. Dan blijft er tijd genoeg over voor uitwisseling. Deze volgende bijeenkomst hebben we in gezamenlijk overleg gepland voor zondagochtend 6 januari 2013. Driekoningen dus.

Waar: Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43+
Deelname uiteraard gratis, aanmelden kan maar is helemaal niet verplicht (Tom Bouman, hetkleinewerk@skynet.be)

2 reacties op Historisch café (3)

  • misschien ’s contact opnemen met Jan Dumolyn & Tjen Mampaey?

  • Tom Bouman zegt:

    Wie in dit onderwerp belang stelt kan alvast aanstaande donderdagavond 20 december, 20 uur, naar Zebrastraat 32. Daar zullen Jan Dumolyn en Tjen Mampaey hun nieuwe boek ‘Een geschiedenis van onderuit’ presenteren.