Historisch café (11)

Geplaatst door op 16 september 2013

De Schamphelaere Pol 09 laZONDAG 6 OKTOBER, 11.00-13.00u. Coördinator Tom liet ons tussen alle drukke werkzaamheden door en via de goede zorgen van Griet volgende aankondiging van het Historisch Café:

“Bij ieder Historisch Café borrelen vanuit de groeiende schare gasten allerlei ideeën op voor volgende afleveringen. Toen Herman Balthazar ons in juni onderhield over zijn proletarische ‘roots’ sprak hij haast terloops over de naam, die vroeger in Gent aan condooms (excusez le sujet) gegeven werd, ‘schampelaertjes’. Ze werden eind 19e eeuw al gefabriceerd in de Gentse rubberfabriek van Pol de Schamphelaere. Na de gesprekken die toen in ons Historisch Café opbloeiden bleken twee aanwezigen, Dr. Frank Roels en Josiane Rimbaut, bereid als Historisch Herbergiers op te treden in een volgend Café onder de titel ‘Van grote naar kleine gezinnen’. De ene deskundig vanuit zijn medisch-historische ervaring, de ander misschien wel vanuit een verleden als ‘Dolle Mina’ in de zeventiger jaren, – moet er nog meer gezegd worden om u voor te bereiden op een bijzonder geanimeerd Historisch Café, waar behalve welgekomen nieuwe en oude getrouwe ook verrassingsgasten te verwachten zijn?

Waar: Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43+
Wanneer: zondagvoormiddag 6 oktober, 11-13u
Toegang, deelname aan het gesprek incl. verrassingsgasten geheel en al gratis

1 reactie op Historisch café (11)

 • Willem Deconinck zegt:

  Ik kende de winkel de Schamphelaere in de tijd en ook de zoon Wally de Schamphelaere. De winkel was in de Gentse regio gekend om zijn rubberproducten allerhande. En dat ging ver: men verkocht er zelfs rubberen dildo’s, wat in die tijd toch volledig in de taboesfeer zat.
  Ik zal komen naar de bijeenkomst, want ik meen goed geplaatst te zijn om over die tijd en die problematiek iets te vertellen.
  groetjes,
  Willem Deconinck
  Oud voorzitter van het CSV, Centrum Seksuele Voorlichting