Het slachthuis verteld/t

Geplaatst door op 22 oktober 2014

Slachthuisstr Marché aux bestiaux LRZATERDAG 13 DECEMBER, 19.00-22.00u. Na het succes van de ‘Buren en de Abdij‘ (2009) en de ‘Buren van de abdij. 800 jaar arm en rijk in de Machariuswijk (2011), kon een vervolgproject niet uitblijven. Onder leiding van Fabien pakten we de koe dan ook bij de horens en richten onze blik op het slachthuis, op de veemarkt en de impact ervan op de wijk. Het is inmiddels immers bijna 25 jaar geleden dat het slachthuis en de veemarkt zijn gesloten. Tijd voor een terugblik.
Enkele buren zijn al een tijdje bezig met interviews van personen die nog gewerkt hebben in en/of rond het slachthuis in onze wijk, anderen schoten intussen flink op met de voorbereiding van de historische bijdragen. Einddoel is dit keer niet enkel een boek, maar ook een film. Deze avond komen alle protagonisten van het boek en de film samen om gezellig te keuvelen over de tijd dat de koeien nog in de Machariuswijk rondliepen. Iedereen die iets met het slachthuis te maken heeft gehad is welkom als verteller of gewoon als toeschouwer. Jos, Fabien en Christine zullen de avond opfleuren met enkele filmfragmenten, ‘in avant-première’, een preview als het ware.
Tevens willen we deze avond enkele beweringen aan ‘zij die het nog allemaal hebben meegemaakt’ voorleggen. Misschien zijn er onder u die nog een ontsnapping van een koe of een stier hebben meegemaakt? Werden losgebroken koeien soms koelbloedig neergeschoten? Zag de Schelde soms rood van het bloed?  Werden er ’s nachts soms geheime slachtingen verricht? Lag er in de omliggende cafés soms meer geld achter ‘den toog’ dan in de banken? Wat is het echte verhaal van de strontboot? Waar voer die naartoe? Enfin, er zijn nog veel verhalen en anekdotes te vertellen
Wie thuis nog materiaal liggen heeft, foto’s, dia’s, super 8 filmpjes, krantenartikelen, breng het a.u.b. mee. Het kan misschien dienen als documentatiemateriaal voor in het boek of de film.

Waar: Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43+
Wanneer: zaterdagavond 13 december, 19u
Toegang gratis

4 reacties op Het slachthuis verteld/t

 • Franklin Tombeur zegt:

  Ik kan wel wat anekdotes vertellen uit het begin van de jaren zeventig. Ik deed er toen af en toe dienst als politieambtenaar. Helaas kan ik 13 december niet komen.

  • Fabien Audooren zegt:

   Beste Frank,
   het is niet omdat we niet onmiddellijk antwoorden dat we niet zijn geïnteresseerd. Ik hoop u zaterdag op onze voorstelling van het project te mogen ontmoeten.
   Vriendelijke groeten,
   Fabien

 • Franklin Tombeur zegt:

  Helaas geen reaktie … dus toch geen interesse. Volgende maal dan maar niet.

 • Rosseel Luc zegt:

  Proficiat aan de makers en vrijwilligers die dit tot stand hebben gebracht. Hoe het in werkerlijkheid ging op den Beestenmarkt,werd mooi in beeld gebracht!
  Bedankt voor de mooie avond!Luc!