Het slachthuis verteld/t – boekvoorstelling

Geplaatst door op 14 mei 2015

coverVRIJDAG 19 JUNI, 20.00-22.00u. Vanavond vindt de voorstelling plaats van het boek en de film over de veemarkt en het slachthuis in de Machariuswijk. Bij een goed glas en een schelle ‘uufflakke mee mosterd van Tierenteyn’ kan je genieten van de film (niet voor gevoelige kijkers) of een van de vele anekdotes lezen in het boek. Daarbij zijn alle schrijvers, interviewers, filmers, fotografen, lay-outers en monteerders aanwezig zodat alle eventuele vragen in een klap kunnen worden beantwoord. Zoals vanouds zal de voorzitter dit vragenuurtje in goede banen leiden, de avond wordt afgesloten met een muzikale interventie door stadszanger Wim Claeys, die enkele Gentse liederen over de veemarkt en het slachthuis ten gehore zal geven.
De hoofdredactie alvast even aan het woord:

“Na de Sint-Baafsabdij en het Spaans kasteel bepaalde het Gentse slachthuis meer dan 130 jaar het reilen en zeilen in de Machariuswijk.
Die hele periode was de wijk een bijzonder levendig treffen tussen de bewoners en de talrijke boeren, beestenkoopmannen, veeartsen-keurders en bankiers die in geïmproviseerde kantoren in de omliggende herbergen fortuinen verhandelden. Soms ontsnapte een dier even aan zijn laatste levenstocht en zette nog even de wijk op stelten voor het onherroepelijk verdween in de vleesindustrie.Nu 25 jaar later is de Machariuswijk volledig veranderd. De meer dan dertig cafés en de winkels met toebehoren voor de vleesindustrie zijn verdwenen. De vroeger bijna uitsluitend Gentse bevolking woont nu samen met ‘inwijkelingen’ van bijna 70 nationaliteiten.
Hoe het was in de tijd van het slachthuis en hoe het nu is, leest u in het derde boek van de Buren van de Abdij. Niet alleen historici komen aan het woord, maar ook de bewoners van vroeger en nu.”

Wanneer: vrijdagavond 19 juni, 20u
Waar: Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43+
Toegang gratis

2 reacties op Het slachthuis verteld/t – boekvoorstelling

 • moerman yvette zegt:

  beste, graag willen wij het boek over het gentse
  slachthuis, waar kunnen wij dit kopen.

  hartelijk dank

 • Coppens Ferdinand zegt:

  Heb vandaag bij mijn kapper gehoord over het bestaan van het boek over de Veemarkt. Ik heb daar gewoond van mijn geboorte tot mijn huwelijk in 1978. Mijn vader heeft daar heel zijn leven een beenhouwerij uitgebaat die bekend was in heel vlaanderen.
  Graag zou ik te weten komen waar ik die boeken kan vinden. Dank bij voorbaat