Het leven van Napoleon D – Marc Reynaerts & de Kokedies

Geplaatst door op 26 augustus 2013

Destanberg 3VRIJDAG 15 NOVEMBER, 20.00-22.00u. Kwisvraag: ‘een 19e-eeuwse sociale en maatschappijkritische volkszanger met scherpe pen en de nodige zin voor humor in het rebelse Gent’, één naam, allen zijn het eens: Karel Waeri. En da’s nu niet noodzakelijkerwijze het enige juiste antwoord, wat vanavond wordt bewezen door theaterman Marc Reynaerts en zijn Kokedies. In een muzikale causerie laten zij ons immers kennis maken met het leven en werk van de liberale volksdichter Napoleon Destanberg, de voorloper van Karel Waerie. Als geen ander wist Napoleon de ziel van de Gentse gewone man en vrouw uit die tijd om te zetten in volkse liederen en gevatte teksten.Hij zong over armoede en uitbuiting, het trieste lot van de lotelingen en de strijd voor de vrede, de nood aan degelijk onderwijs voor iedereen, de kuiperijen van de Kerk en de arrogantie van de rijken, over stemrecht en een rechtvaardiger samenleving. Als rasechte Gentenaar schreef hij uiteraard ook satirische teksten over de lokale politiek, als volkspoëet en levensgenieter de nodige vrolijke feest- en carnavalsliederen. Over Destanberg vind je hier alvast wat meer info.Destanberg 1

Enkele welgekozen liederen van Napoleon Destanberg werden opnieuw op muziek gezet door Philippe de Chaffoy (viool), Marc Reynaerts vertelt en zingt, Ann Lemaitre neemt de piano voor haar rekening, Frank Ghysels de bas, en samen zijn ze de Kokedies. De Liederenbundel van Destanberg werden heruitgegeven door het Liberaal Archief en is voor een democratische prijs, hoe zou het ook anders kunnen, vanavond te verkrijgen in de Herberg. De Destanberg-CD die de Kokedies uitbrachten in samenwerking met Freek Neirynck, ‘Bleiw & Ruud es nog gien purper’, is helaas uitverkocht maar wordt misschien heruitgegeven.
Een avond voor iedereen die volkstheater kan smaken, voor iedereen die een lang vergeten pareltje van Gents’ rijke sociale geschiedenis wil (her)ontdekken.

Waar: Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43+
Wanneer: vrijdagavond 15 november, 20-22u
Toegang geheel en al gratis

Destanberg 2

2 reacties op Het leven van Napoleon D – Marc Reynaerts & de Kokedies

 • Paul Oyen zegt:

  Beste Bart
  Ik heb in mijn bibliotheek het boek “Gent onder Jozef II” 1780-1792 door D. Destanberg. Het werk is uitgegeven bij AD. Hoste in 1910 en verspreid door de gekende Gentse boekhandel A. Herckenrath.
  Het werk beschrijft de geschiedenis van de stad en zijn instellingen en verder een journalistiek verslag van januari 1780 tot oktober 1792. Zeer interessant!
  Ik zie dus uit naar die avond rond Destanberg.
  Paul Oyen

  • Bart zegt:

   een klassieker: in Gent zijn twee schrijvende Destanbergs actief geweest, Napoleon en Désiré, familieband onduidelijk. Désiré was een lokaal historicus die een aantal heel interessante werken over Gent heeft gepubliceerd, maar vrijdagavond gaat het dus over die ‘andere’ Destanberg 🙂