Herberg Macharius leeft … en hoe !

Geplaatst door op 29 juli 2012

Twee maanden geleden opende onze herberg de deuren. Gestart binnen de context van TRACK, de tentoonstelling van het SMAK die van mei tot september loopt in Gent (en ook in onze wijk), ging de Herberg Macharius heel snel een eigen leven leiden. Voor vele TRACK-bezoekers was de Herberg een aangenaam tussenstation, tal van wijkbewoners werden er intussen echter kind aan huis. De Herberg bevindt zich in het poortgebouw van het voormalige slachthuis en is een coproductie van stad en buren. De vormgevers van de dienst Historische Huizen, onder wie de Sint-Baafsabdij ondertussen ressorteert, richten het gebouw in als herberg, maar het zijn de Buren die van de herberg met tal van activiteiten de woonkamer van de wijk maken.

De mooiste activiteiten in de Herberg, naast enkele gedenkwaardige concertjes, zijn de voorstellen die van de bezoekers zelf komen. Samen dumplings maken, samen “pimpen”, samen zitten haken aan de grote tafel (met een eerste Turkse bezoekster), onze kapster Kina die gratis komt kappen in de Herberg terwijl een charmezanger met draaiorgel verhalen over kappers brengt, een yogasessie, een auteur die haar boek over China komt voorstellen, een gespreksavond over Congo met de buurtnonnen die er dertig jaar werkten en andere buren met Congo-ervaring, …

Of neem 23 juni. Ik kom de Herberg binnen en op het podium staat buurvrouw Greet mensen hun haar te knippen. Naast haar zit Veerle blootvoets het afgeknipte haar – in een proces dat kaarden wordt genoemd – met wol te vermengen, en vervolgens dat mengsel op haar spinnenwiel tot draad te spinnen. Tenslotte zit naast Veerle een nors kijkende dame van 82 onverstoorbaar met die draad een sjaal te breien. Het tafereel sloeg me verstomming en blijdschap. Toen Veerle me vervolgens de sjaal toonde, zei ze: ‘Hier zit Luc Devos en dat rode stukje komt van de vrouw van Christophe.’ Tja.

Bezoekende artiesten krijgen een maaltijd bereid door medewerkers die we een vrijwilligersvergoeding betalen. Iedereen tevreden: de artiest die een lekkere maaltijd krijgt, onze medewerker die een kleinigheid bijverdient en waardering krijgt, en de organisatie die blij is met dat alles. Een bescheiden embryo van sociale economie op wijkniveau.

Opvallend is ook dat de herberg nieuwe medewerkers trekt: heel veel mensen staan kennelijk graag achter de toog en doen dat met enthousiasme. Meermaals vroegen bezoekers al waarom de mensen achter de toog zo gelukkig lijken. Onder meer omdat het een plaats van ontmoeting is. Vergeet niet dat bijna de helft van alle wooneenheden in Gent door alleenstaanden wordt bewoond.

De Herberg is anders dan onze vorige projecten omdat we voor het eerst twee van de Buren bescheiden vergoeden voor hun werk. En dit blijkt geen luxe te zijn. De herberg is zes dagen op zeven open en onze coördinatoren stonden van half mei tot einde juli in voor de begeleiding van meer dan vijftig activiteiten. We kunnen hen vergoeden omdat we vooraf wat spaargeld hadden: van de prijs voor sociale cohesie van de Koning Boudewijn Stichting, en de Erfgoedprijs van de Provincie, van de vele vrijwillige bijdragen, van de verkoop van dranken tijdens concerten, van de verkoop van boeken en postkaarten, en een speciale subsidie voor de herberg.

Het succes lijkt van die aard dat de Herberg, na afloop van TRACK, waarschijnlijk, hopelijk nooit meer helemaal dicht zal gaan. Het zal een soort van ontmoetingsplaats voor de buurt blijven. De stad suggereerde ons al om een nieuwe subsidie aan te vragen om de verderzetting te kunnen financieren … De voorbije maanden waren zo mooi, daarom bezinnen we ons over de toekomst: we hebben het gevoel dat er nog veel meer mogelijk is.

Voor wie meer informatie wenst of de komende activiteiten van de Herberg wil overlopen is er de website van de Herberg. Je kan je ook abonneren op onze nieuwsbrief en dan wordt je de komende maanden regelmatig op de hoogte gebracht van de kalender. Een inschrijvingsformulier vind je op onze startpagina.

Reacties zijn gesloten.