Hazim Kamaledin – Schoonheid raast in mij tot ik sterf

Geplaatst door op 13 januari 2017

WOENSDAG 1 FEBRUARI, 20.00-23.00u. “Hazim Kamaledin is dood. Vermoord door terroristen of omgekomen tijdens een Amerikaans bombardement. Niemand weet er het fijne van. Tijdens de dictatuur van Saddam Hoessein was Hazim de alom geprezen regisseur van het bekroonde Schoonheid raast in mij tot ik sterf. Met die film nam hij Saddam op de korrel, tot de censuur er zich mee bemoeide en er een zoetsappig promotieverhaal van maakte. Tijdens zijn leven had Hazim Kamaledin niet veel vrienden. Maar nu hij er niet meer is, valt het aantal vrienden niet meer te tellen. En net nu begint zijn familie ruzie te maken over de plek waar hij, de ketter (en links op de koop toe), begraven zou moeten worden.”

Schoonheid raast in mij tot ik sterf is een wonderlijke roman waarin Hazim Kamaledin – de schrijver die gezond en wel in leven is – toont hoe fictie sterker kan zijn dan de werkelijkheid. Alles in de wereld van Schoonheid raast in mij tot ik sterf wordt door de oorlog tot as herleid, behalve de herinnering aan wat ooit menselijkheid was en de humor waarmee Hazim Kamaledin het lot van zijn dode dubbelganger beschrijft.

Hazim Kamaledin (1954) werd geboren in de Irakese stad Babylon. Eind jaren zeventig ontvluchtte hij Irak, nadat hij was bedreigd, opgepakt en gefolterd. Hij maakte ook een satirische voorstelling waarvoor hij ter dood werd veroordeeld. Na vele omzwervingen belandde hij in België en werd hij artistiek leider van de theatergezelschappen Woestijn ’93 en Cactusbloem. In 2014 werd hij door het Arabisch Theater Instituut uitgeroepen tot de beste theaterauteur van het jaar. Hazim Kamaledin is bestuurslid van PEN-Vlaanderen, en woont en werkt in Antwerpen.

Hazim Kamaledin’s Desertified waters is een van de zestien boeken op de longlist van de negende editie van de International Prize for Arabic Fiction (de Arabische versie van The Booker prize).

Muzikaal intermezzo door Osama Abdulrasol en Yasmien Adam.

Deze avond gaat door ism La Lettre A. Onder de noemer La Lettre A organiseren Boekhandel Limerick, Victoria Deluxe en De Centrale een literair project met een focus op werk van auteurs met een migratieachtergrond. Ons taalgebied kent veel uitstekende jonge en oudere schrijvers, maar de stem van auteurs met een migratieachtergrond horen we iets te weinig. Toch zitten er in de lagere scholen in onze steden steeds meer kinderen met een migratieachtergrond op de banken. Ook zij worden de lezers en verhalenvertellers van morgen. Literatuur is een uitgelezen middel om andere en nieuwe stemmen hun perspectieven op de wereld te laten verkondigen.

Waar: Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43+
Wanneer: woensdag 1 februari, 20u
De toegang is gratis, gelieve je komst te bevestigen via https://goo.gl/forms/462L90vGlmGitAqx2

Reacties zijn gesloten.