Bedankt mijnheer Van Lokeren !

Geplaatst door op 5 april 2012

Op 22 april viert heel Vlaanderen zijn jaarlijkse Erfgoeddag, een dag waarop we eventjes gewoon proberen genieten van al het moois dat de vorige generaties ons nalieten. Thema dit jaar is ‘Helden’, en dat kwam ons eigenlijk behoorlijk goed uit, want zo hebben we er wel een aantal bij de hand. Laat ons beginnen met de meest evidente figuur. Als ook maar iemand een claim kan leggen op het peterschap van de Buren, als ook maar iemand dé held van de Sint-Baafsabdij kan zijn, dan is het de man die ervoor zorgde dat die abdij er vandaag nog staat. En met die bedaarde erfgoedpionier en sociaal bewogen politicus willen de Buren je op erfgoeddag laten kennis maken. Kortom, zet samen met ons August Van Lokeren in de bloemetjes ! Hij behoedde die Sint-Baafsabdij, het oudste gebouw van Gent, in 1831 voor afbraak en deed vergelijkbare inspanningen voor de andere Gentse monumenten. Ook zijn inzet voor het emanciperend volksonderwijs in de stad zetten we in de spotlights.

Onder de titel Vat vol helden gaan we nog een stapje verder en dat moet ook, want een abdij zoals die van ons kan nooit overleven op  één enkele held. Vijftienhonderd jaar Sint-Baafsabdij en Sint-Baafsdorp leverden honderden helden op, sommigen met ronkende namen, velen anoniem. Kom genieten van verhalen over arbeiders en abten, over soldaten en keizers, over beroemde mannen en sterke vrouwen. De Buren stellen je graag diegenen voor die vorm gaven – én geven – aan hun wijk.

En ook daar wilden we het niet bij laten. Met Wanneer stenen spreken duiken we vergezeld door twee ervaren gidsen het Museum voor Stenen Voorwerpen in. Onder de grote refter van de abdij bevindt zich de mysterieuze museumkelder, die slechts uitzonderlijk toegankelijk is voor het grote publiek. Je kan er kennis maken met Sint-Bavo, met abt de Mercatel, de familie Wenemaer, madame de Mondragon en vele anderen en je kan een blik werpen op de prachtige maquette die de middeleeuwse abdij met abdijkerk terug tot leven wil brengen. Bovengronds leidt een tweede rondleiding langsheen de vele eeuwenoude grafstenen die in en rond de refter werden samengebracht en die Jacques beter kent dan de palm van zijn hand. Pronkstuk is uiteraard de steen die wordt toegeschreven aan de kunstschilder Hubert Van Eyck.

Ons programma voor die feestelijke dag vind je hier. En voor meer info over die Gentse Erfgoeddag, surf je gewoon naar daar.

1 reactie op Bedankt mijnheer Van Lokeren !

  • Bart zegt:

    Voor die vele Buren die een hele dag hebben meegeholpen om dit evenement buiten verwachting te laten slagen, een hele dikke merci voor jullie enthousiasme ;
    voor de meer dan vijfhonderd bezoekers, bedankt voor jullie aanwezigheid, bedankt voor de hartverwarmende waardering die we mochten ervaren !