Erfgoeddag – Stop de tijd !

Geplaatst door op 24 maart 2013

Affiche lrZONDAG 21 APRIL, 13.00-18.00u. Naar goede jaarlijkse gewoonte zetten we op Erfgoeddag ons beste beentje voor, steken we een tandje bij, doen we extra onze best, kortom, zetten we de abdij nog eens nadrukkelijk in het zonnetje. Jaarthema is Stop de Tijd !, en daar valt in de abdij wel een en ander mee aan te vangen. We combineren onze inspanningen dit jaar met het kunstproject ‘Histories of Thought’ dat door Historische Huizen in de abdij wordt georganiseerd (en nog tot negen juni zal lopen) en doen het dus iets rustiger aan dan vorig jaar toen we niet minder dan 24 vertelmomenten combineerden.

We trappen de verhalenronde af om 13u30 met Paul en de tijdsbeleving van de monniken, verzamelen aan de infostand van de Buren. Deze evocatie wordt nog eens herhaald op het einde van de namiddag, om 17u30.
Marc neemt zijn bezoekers mee naar de grafsteen van niemand minder dan de schilder van het Lam Gods Hubert Van Eyck ; we verzamelen om 14u30 en om 15u30 aan de ingang van de refter in de binnentuin van de abdij.Op dezelfde plaats verzamelen we ook om 16u30. We volgen dan Jacques doorheen de abdij en worden ingewijd in de vergeten betekenissen en mysterieuze symboliek van de eeuwenoude grafstenen.

Ergens in de abdij, op een passende plaats, maak je intussen de namiddag door kennis met chirurgijn Hans, druk doende met het aanbieden van zijn diensten en het ‘verzorgen’ van zijn patiënten, een ludieke introductie in de geneeskunde van de middeleeuwen.

In de Herberg Macharius kunnen Erfgoeddagbezoekers intussen doorlopend  even bekomen van de vele gewandelde of gefietste kilometers en genieten van een koffie, thee, water, maar ’t mag ook iets straffers zijn.

Een gedetailleerd uurschema vind je hier, de verschillende kleuren hebben enkel betrekking op de locatie van de activiteit binnen de abdijmuren en zullen op de dag zelf worden verduidelijkt. Voor het programma en meer informatie over Histories of Thought kan je terecht op de facebookpagina van het project. Het volledige erfgoeddagprogramma vind je op deze website.

Allen welkom, en het spreekt voor zich: toegang geheel en al gratis !

Reacties zijn gesloten.