Erfgoeddag – Hoe maak je het ?

Geplaatst door op 31 maart 2019

ZONDAG 28 APRIL, 10.00-18.00. Op Erfgoeddag mobiliseren de Buren traditiegetrouw de troepen en stellen zij vol trots een uitgebreid programma voor, waarin creativiteit centraal staat. We zetten ons dagschema graag even op een rijtje.

We gaan ’s ochtends in de abdijtuin van start met Bezige bijen en bloeiende kruiden (10-12u en 13-18u). De honingbijen van de abdij zijn keiharde werkers. Onze imkers Traudi en Emiel vertroetelen samen met de Syrische beroepsimker Hassan onze bijenvolkjes en tonen graag hoe dat alles in zijn werk gaat. En iets verder in de abdij ligt de kruidentuin, waar Joke en Rita je haarfijn kunnen uitleggen hoe die in symbiose met de bijen kan floreren. Voor groene en alle andere vingers.

Iets verder, in de Mercatelzaal, kan je kennis maken met Een (digitale) maquette van verdwenen erfgoed – Het Spaans Kasteel (10u-18u). Naar aanleiding van onze publicatie Het Spaans Kasteel. Van dwangburcht tot woonwijk maakten we een 3D-maquette van het Spaans Kasteel en een virtuele wandeling doorheen het verdwenen kasteel. Vandaag tonen we hoe de 3D-maquette tot stand kwam en kan je virtueel door de site wandelen met een 3D-bril. Doe-het-zelvers kunnen bovendien proeven van een gratis initiatiesessie digitaal tekenen in 3D ! (sessies van een half uur om 11u, 12u, 14u, 15u, 16u en 17u). Voor dit project werken we samen met Gent-in-3D.

Geen erfgoeddag over verhalen, traditie en ambacht denkbaar zonder aandacht voor Poppenspel, tot lering en vermaak, voor oud en jong (11-12u in de overdekte pandgang en 13u-18u in de refter). De bekering des volks werd en wordt op alle mogelijke manieren betracht, door woord en beeld. De beeldcultuur floreerde in de middeleeuwen:  heiligenbeelden, flamboyante brandglasramen,…  maar ook theatrale vormen: mysteriespel, en, weliswaar minder gekend, poppenspel. Dat laatste wil Jan even laten herleven: je maakt een stichtelijk stukje poppenspel mee, klare taal, een verhaal met een moraal!
Spreekt voor zich dat we hiervoor samenwerken met De Wolk vzw.

Wapenmakers en abdijgeschiedenis (10u30 – 12u30 – 14u30 – 16u30) zorgt voor een historische blik op een heel speciaal aspect van de abdijgeschiedenis. Niet alle erfgoed in de Sint-Baafsabdij is immers even gewijd, even vredelievend. Paul neemt de bezoekers mee naar enkele souvenirs aan een gewelddadiger verleden. In de oude keuken blijken zowaar niet enkel enige sierelementen uit de oude Hollandse stadscitadel te worden bewaard, maar ook een kanonskogel of mortiergranaat, een uniek overblijfsel uit de tijd toen de gewezen abdij een arsenaal was.

En tussenin tijd voor een moment van rust met We maken …. muziek ! Kwimba verzacht de erfgoedzeden (11-12u). Een abdij zonder gezang is geen abdij. En daar wil Kwimba iets aan doen door in een open repetitie de akoestische mogelijkheden van de abdijrefter te testen. Dit vrouwenkoor trad hier al enkele keren op, telt een 40-tal nachtegalen en wordt geleid door de jonge Aejandro Fonte. Vandaag op het menu: liederen uit alle windstreken, over de hunkering naar een wereld waarin iedereen een plaats krijgt. Wie meer wil weten kan terecht op de website van het Wereldkoor Kwimba Gent.

Na de middag schieten nog twee bijkomende ateliers in actie. In het sanctuarium, bovenin de toren op het lavatorium, is er een Vacature voor junior scriptoren en kalligrafen (13-18u). Abdijen waren in het Westen eeuwenlang bastions van cultuur en beschaving. Hun beroemde abdijbibliotheken behoorden daarbij tot de kroonjuwelen. Maar hoe kwam een manuscript tot stand, welke lange weg werd daarvoor afgelegd ? Durf bovendien je eigen vaardigheden als verluchter van handschriften testen. Kalligrafen Chris en John leren je hoe je zelf de veer ter hand kan nemen.

Last but not least bouwen we ook Een abdijdorp in miniatuur (13-18u). In de crypte van de abdij vinden we een magnifieke maquette van de oude abdij en bijhorende abdijkerk. Tot 1540 maakte dit complex echter deel uit van een waar ‘abdijdorp’. Hierin woonden en werkten honderden mensen. Samen met Jo knutselen we vandaag verder aan deze maquette en bouwen we – in bordkarton – een stukje dorp. Alle creatieve aannemers en decorateurs in spe zijn van harte welkom !

Met andere woorden, voor elk wat wils !

Reacties zijn gesloten.