Erfgoeddag – Grenzeloos !

Geplaatst door op 26 januari 2014

EGD 2014ZONDAG 27 APRIL, 10.00-18.00u. Erfgoeddag, traditionele hoogdag in de abdij, en dat zal vandaag niet anders zijn. Een hele ploeg vrijwilligers bereidt intussen de erfgoeddag voor. De voorbije jaren in beeld ? Klik hier !

Abdijen hebben lak aan enge grenzen. In tegenstelling tot wat je zou vermoeden, speelde het leven zich al die voorafgaande eeuwen niet enkel verborgen achter dikke muren af. Tijdens een rondleiding op én rond de site van de Sint-Baafsabdij kom je meer te weten over de relatie tussen de abdij en zijn directe of wijde omgeving, over de vele soorten grenzen die doorheen de tijd het Sint-Baafsdorp afbakenden en steeds opnieuw herdefinieerden, over de dichte en de verre grenzen. We zien door de ogen van de bewoners het Europa en de wereld van eeuwen terug naast die van vandaag. We netwerken ‘avant la lettre’ en gaan op zoek naar inkomsten en relieken, naar weetjes en nieuwste roddels.
Samen met enkele historische bewoners van de abdij kijken we over de muren heen. Hans, Paul en Marc maken je wegwijs tussen 10 & 12u en tussen 13 & 17u. Mimespeler Hans Op het Veld verkent daarbij de onzichtbare muur die midden in de tuin van de Sint Baafsabdij een grens vormt. In de namiddag gunnen Christine en Fabien je een blik in de kruidentuin van de abdij en vertellen over eten en drinken, afkomstig uit eigen kweek, maar ook uit exotische landen.
Tezelfdertijd leidt een team van onvermoeibare gidsen je rond binnen en buiten de abdij. Elk halfuur (met uitzondering van de lunchbreak tussen 12u en 13u) gaat een gidsbeurt van start, veertien in totaal : Griet (11u30 en 17u30) en Jacques (10u en 13u30) hebben het over de grenzen rond de abdij, Claudine (16u en 17u) over de grenzen in de dagindeling van een monnik, Marc (10u30, 15u en 17u) over de grenzen van Europa en de grenzeloosheid van het abdijleven, Mieke (11u, 14u30 en 15u30) heeft het over John of Ghent, geboren in de abdij en koning over de grens, en Herman (13u en 14u) focust op de migranten in de wijk, migranten van binnen en buiten de stadsgrenzen, van vroeger en nu.

Voor de kinderen organiseren we Grensstenen : ik zet mijn stempel  en voor de muziekliefhebbers onder ons is er Muziek zonder grenzen met Dudoka

Van harte welkom !

1 reactie op Erfgoeddag – Grenzeloos !

 • Paul Oyen zegt:

  Mark Hetoghe en ikzelf zijn er klaar voor: lezen en vertalen uit de Fransche Tale over wat er gebeurde als een monnik ziek werd en uiteindelijk overging naar het hiernamaal (als dat niet grenzeloos is…)
  Copies van foto’s genomen tijdens het archeologisch onderzoek van de abdijkerk in 1956!
  En als je de rest wil horen moet je gewoon komen luisteren…
  Nog dit, Mark en ik zorgen voor een humoristische touch, dus een serieus verhaal maar zeker geen droogdoenerij!
  Gegroet