Eerste lentekriebels in de abdij

Geplaatst door op 6 februari 2013

BordVoorlopig is het er nog stil … De abdij geniet van een welverdiende winterslaap terwijl zowel de Buren als Historische Huizen zich langzaamaan beginnen voorbereiden op het nieuwe abdijseizoen. Sinds enige tijd siert een splinternieuw infobord de toegang tot de groene kerk en de abdij, die in drie talen wat duiding krijgt. En voor zij die ondanks de kou en de nattigheid hun nieuwsgierigheid maar moeilijk kunnen bedwingen, bij dezes – met dank aan Doreen en Tania –  de tekst :

U bevindt zich op historische grond. Op de plaats waar Leie en Schelde samenvloeien stichtte Amandus in de 7e eeuw hier de Sint-Baafsabdij, in een poging de inwoners van Ganda te bekeren tot het christendom. Tot in de 9e eeuw was dit de belangrijkste abdij van Vlaanderen.In 1540 liet de in Gent geboren Keizer Karel V de abdijgebouwen grotendeels afbreken om plaats te maken voor het Spanjaardkasteel. Gedurende meer dan tweehonderd jaar was hier een militair garnizoen gelegerd, dat de stad in bedwang moest houden. Het Spanjaardkasteel werd afgebroken in de 19e eeuw.
Wat overbleef van de vroegere abdij werd als ruïne behouden en in 1887 werd het Steenmuseum er ondergebracht. Sinds kort is de vroegere abdijkerk helemaal verrezen, niet in steen, wel in het groen. Vijf meter hoge haagbeukzuilen evoceren de verdwenen kerk. Waar vroeger het altaar stond, prijkt nu een betonnen podium, klaar om artiesten te ontvangen.
De site is ook bijzonder interessant op ecologisch vlak. De laatste 20 jaar werden er niet minder dan 150 verschillende wilde planten gevonden. De betekenis van deze spontane vegetatie binnen een stedelijke omgeving is uniek en verrijkend.

Tot daar de stad aan het woord, en vanaf 31 maart, aan u allen om de abdij (opnieuw) te ontdekken. Tot dan !

 

Reacties zijn gesloten.