Een Hiroshima-overlever komt naast herberg Macharius leven

Geplaatst door op 21 oktober 2019

ZONDAG 10 NOVEMBER, 14:30

De atoombom die in 1945 de Japanse stad Hiroshima vernietigde, doodde niet alleen tienduizenden mensen in de stad, maar ook de meeste planten. Opmerkelijk was evenwel dat een aantal ginkgobomen die binnen een straal van 2 km van de kern van de ontploffing stonden, wisten te overleven. Deze prehistorische bomen (270 miljoen jaar geleden bestonden ze al) kunnen belastingen weerstaan die andere boomsoorten niet overleven. Dat was al gebleken bij branden en aardbevingen. In Hiroshima was het niet anders. 

Intussen heeft de burgemeester van Hiroshima zaden van de fameuze overlevende ginkgo’s in zijn stad verspreid over de wereld als teken van vrede en strijd tegen kernwapens. Ieper was als stad die ook vernietigd werd door oorlog, een van de eerste steden die zo’n vredesginkgo plantte. Maar intussen komt er een kleine telg van de ginkgo van Hiroshima naar Gent. Meer bepaald zal de vredesboom in het Coyendanspark, vlakbij de herberg Macharius, worden geplant. 

Dat gebeurt op zondag 10 november om 15u in aanwezigheid van de Gentse schepen Tine Heyse en een vertegenwoordiger van de Japanse ambassade. 

–  Het gebeuren vangt aan om 14u30 in de refter van de Sint-Baafsabdij met een korte tussenkomst van Mick Deneckere, gastprofessor aan de afdeling Japanologie van de UGent, over hoe Japan zich de atoombom op Hiroshima herinnert. 

–  Daarna brengt de Japanse percussioniste Aya Suzuki een deel van Bach’s Goldbergvariaties  in de magische akoestiek van de refter van de Sint-Baafsabdij.

–  Om 15u  wordt de boom geplant op het terras naast de herberg Macharius, en zullen schepen Heyse en de Japanse vertegenwoordiger een woordje zeggen. 

–  Vervolgens trekken we naar herberg Macharius, alwaar er taart wordt aangeboden. 

–  Om 15u45 brengen pianist Lukas Huisman en celliste Eline Duerinck het stuk Orion van de Japanse componist Toru Takemitsu. 

–  Aansluitend volgt er een gesprek tussen Dries Lesage, professor internationale politiek aan de UGent, en Ludo De Brabander of Pieter Teirlinck van de vzw Vrede. Het gesprek gaat over wat er nodig is om vrede te bekomen en behouden anno 2019, en de rol van de kernwapens daarin.

Waar: Coyendanspark , Sint-Baafsabdij en herberg Macharius
Wanneer: zondag 10 november 2019 vanaf 14:30, het gebeuren start in de refter van de Sint-Baafsabdij
Inkom: gratis

Reacties zijn gesloten.