Een eigen Gentse munt, zin of onzin ?

Geplaatst door op 18 januari 2017

WOENSDAG 29 MAART, 20.00-22.00u. Stel…. Stel nu eens dat we een eigen Gentse munt zouden hebben. Iets helemaal nieuw, of gewoon terug naar vroeger? Maar een idee met mogelijkheden? Iets om zeker eens bij stil te staan!
Het lijkt dan ook een goed idee om een gespreksavond rond zo’n gemeenschapsmunt te organiseren, om de temperatuur voor zo’n initiatief te meten onder het Gentse middenveld, onder de burgers. Waarom een gemeenschapsmunt? Welke behoeftes en dromen moet deze te dienen? Hoe kan de munt deze verbinden met onderbenutte capaciteiten, talenten en vaardigheden?

We vertrekken met enkele basisconcepten. Wat is geld? Hoe werkt geld? Waarom alternatieven? En dan kijken we naar enkele praktijkvoorbeelden van munten op stadsniveau in Europa, waarna we ons tot ons panel wenden: Dirk Holemans, Christoph Peeters en enkele middenvelders of maatschappelijke ondernemers. En dan, dan is het aan u, het publiek, uw mening telt, is vanavond ‘klinkende munt’ waard.

De organisatie van deze avond is in handen van Muntuit, een in 2009 ontstaan innovatieplatform in de schoot van FairFin. Dit initiatief wil kennis en ervaring rond complementaire muntsystemen samenbrengen en uitbreiden. Sindsdien is het geloof in de vernieuwende kracht van gemeenschapsmunten alleen maar gegroeid. Voor meer info over FairFin en Muntuit, klik gewoon hier.

En je kan ook al eens rond snuisteren bij de Torekens van het Rabot of de Pluimen van Ledeberg.

Waar: Herberg Macharius, Coyendanspark 1
Wanneer: woensdag 29 maart, 20u
Toegang gratis

4 reacties op Een eigen Gentse munt, zin of onzin ?

 • ADAMS Mauricette zegt:

  Ja, ik vind dit een schitterend idee, in de stijl van de LimbU, die vanaf 1 mei 2017 start in Limburg.Heb het krantenartikel over de aanstaande LimbU doorgegeven onlangs aan een verantwoordelijke van GROEN! Aalter (9880) waar ik woon. Wat ze ermee gaan doen weet ik niet natuurlijk.Heb de TV uitzending gezien “Changemakers” op Canvas denk ik, over de alternatieve munt in sloppenwijken van Kenya, en die mensen boekten vooruitgang. Het was een zeer verstandig Amerikaanse wetenschapper die dit uitgedacht heeft. Zij hebben zelfs 4 maand gevangenis gekregen, zogezegd wegens belastingontduiking, maar werden vrijgesproken. Daar was het een soort PESO. De exacte benaming heb ik niet onthouden. Een vb. daar was dat een Kenyaanse zeer arme vrouw WATER kon verkopen omdat zij een PUT had onder haar huis, en ipv EEN keer per dag te eten, kon de zeer grote familie waar zij verantwoordelijk voor was vanaf de waterkoop 3 keer konden eten per dag. Schitterend was dat.Hou mij op de hoogte voor Gent aub.Ik ben slechts passief bezig stembusgang, maar ben niet ongevoelig voor grote verbeteringen. Ze boeien mij. In Aalter is er reeds LETS. Ben er bij aangesloten, maar heb onvoldoende tijd voor werkelijke participatie.LimbU-systeem zit veel STERKER in elkaar, veel ruimer, enz.

 • Marc Coucke zegt:

  Die Amerikaanse wetenschapper (Will Ruddick) komt naar Gent op 22 maart. Hij geeft ’s avonds om 20u een lezing in het Gouvernementsgebouw, een organsiatie van http://www.timelab.org. Meer informatie op deze link http://timelab.org/lezing-will-ruddick-en-nieuwe-economische-waarderingsmodellen.

 • bernadette vandecatsye zegt:

  lijkt me zeer de moeite, als het burgerkabinet niet te lang uitloopt kom ik nog langs

 • Luc Bonne zegt:

  Raar dat mensen van goede wil zich inzetten om een zwart circuit te organiseren. De staat is geen vijand die zoveel als mogelijk gecouilloneerd moet worden. Maar degene die bvb de straten aangelegd heeft waarlangs ge uw diensten en goederen gaat vervoeren in het zwart. Steeds minder mensen dragen bij zodat de nu al te hoge belastingdruk nog vergroot voor wie het spel eerlijk speelt. Een beetje fairplay aub.