Draaiende Derwisjen – Tevazu

Geplaatst door op 18 mei 2016

tevazu 1

ZATERDAG 4 JUNI, 17.00-18.00u. Na het gesprek in de herberg verhuizen we naar de Sint-Baafsabdij voor een voorstelling door de groep Tevazu.
In 2008 vond in de abdij al eens een gesmaakt optreden plaats van draaiende derwisjen. Nu nodigen de Buren en de Centrale het Nederlands soefi-ensemble Tevazu uit voor een voorstelling in de refter. Tijdens deze voorstelling laat Tevazu het publiek meereizen langs een innerlijke reis met vloeiende en soms opzwepende soefi-muziek, mystiek en intrigerende, wervelende dans (‘dans der derwisjen’). Jallaledin Rumi, bijgenaamd Mevlana, zocht volgens de legende de extase op door om zijn as te draaien terwijl hij de naam van de allerhoogste herhaalde. Na zijn dood voerden zijn discipelen deze mystieke dans verder op. De bewegingen verwijzen naar de baan van de sterren en streven een mystieke vereniging na met god. Het ritueel barst van de symboliek.

Affiche-Derwisjen-in-de-St.Baafsabdij_2016Het ensemble bestaat uit 2e en 3e generatie Turks/Nederlandse soefizangers, musici en semazens (derwisjdansers). Ze brengen sinds 2001 liederen, muziek en dans ten tonele uit de islamitische soefitraditie van Turkije. De begeleiding is op traditionele soefi-instrumenten, zoals de ud (luit), ney (rietfluit) en trommels. Het ensemble brengt op originele wijze ‘ilahi’ ten gehore, hymnen en melodieën op mystieke gedichten van islamitische mystici zoals Eşrefoğlu, Rûmi en Yunus Emre. Tijdens deze voorstelling staat zikrullah centraal, het harmonieus en ritmisch uitspreken van de namen van Allah. Daarnaast zijn er mystieke sema-dansen door wervelende derwisjen.

Waar: Sint-Baafsabdij, Voorhoutkaai 43+
Wanneer: zaterdagnamiddag 4 juni, 17u
Toegang gratis

Reacties zijn gesloten.