De wereld in een notedop

Geplaatst door op 14 mei 2012

Op 19 mei is het opnieuw genieten geblazen. Met Goûts de Gand, het muzikale diversiteitsfeest dat de Centrale jaarlijks in het voorjaar organiseert, stellen we de abdij open voor ontspannen genieten van muziek uit  alle windstreken. Wie er de vorige edities bij was, zal volmondig getuigen dat de abdij hier een ideale locatie voor is (klik hier voor de foto’s van 2011).

Om 14u vertrekt de Mungafanfare van Komen en Gaan aan de kerk van Macharius via de abdij in stoet richting Baudeloopark. Zelf vangen we om 15u aan met Zongora, de opwindendste Balkanband van Brussel. Twee Bulgaren, een Roemeen en een Argentijn die in België wonen maar geïnspireerd worden door de Bulgaarse en Roemeense muziektradities, brengen nummers uit hun recente CD Doverie. Zij zullen bij goed weer optreden in de abdijtuin, net als de de harmonie van Erpe die rond 17u voor de tweede act zorgt. Harmonieën zijn een oude Europese traditie en horen dus absoluut thuis op Goûts de Gand. Zaterdag speelt deze harmonie Keltische muziek als knipoog naar de Keltische oorsprong van onze wijk : 2000 jaar geleden lag hier het Keltische gehucht Ganda. En omdat Goûts de Gand een diversiteitsfestijn is, brengen ze daarnaast ook Joodse muziek.

Tot slot volgen dan Willem Vermandere en Mustafa Avsar. De West-Vlaamse folkzanger behoeft wellicht niet zoveel uitleg: hij doet al veertig jaar op geheel eigen wijze zijn ding en slaagt er telkens weer in om zalen te doen vollopen en ze vervolgens na het optreden tevreden en verrijkt te doen leeglopen. Sinds een paar jaar speelt hij geregeld samen met Mustafa Avsar, de Belg van Turkse afkomst die eigenlijk ook een Buur van de Abdij is vermits hij het Muzikantenhuis in de Dampoortstraat openhoudt. De twee zoeken en vinden elkaar vanuit hun eigen muzikale en verbale traditie en toveren een poëtisch gebeuren tevoorschijn. We kijken er al naar uit. Het concert begint om 20u maar we verzoeken u om mooi op tijd te komen want het concert gaat door in de abdijrefter waar het aantal plaatsen beperkt is tot 250. Als de zaal volzet is, gaan de deuren onverbiddelijk dicht om veiligheidsredenen.

Het volledige programma van Goûts de Gand vind je hier.

Waar : de abdijtuin en -refter, met verfrissingen in de Herberg Macharius
Wanneer : zaterdag 19 mei, van 15u tot 22u

Reacties zijn gesloten.