De Syrische oorlog: spreken over datgene waar geen woorden voor zijn

Geplaatst door op 21 augustus 2016

Nouri AljarrahVRIJDAG 9 SEPTEMBER, 20.00-22.00u. Syrië gaat straks zijn vijfde jaar oorlog in. De laatste schattingen spreken over 400.000 doden: vrouwen, kinderen, jonge mannen en vrouwen, oudjes, …  Die oorlog is geen ver-van-ons-bed-show maar raakt ons leven: een klein deel van de miljoenen vluchtelingen heeft ook ons land bereikt. Bovendien besliste onze regering dat onze luchtmacht in het Oosten van Syrië, in het gebied van de zogenaamde Islamitische Staat, moet bombarderen. Jongeren van hier beslisten om mee te gaan vechten in de Syrische krabbenmand en sommigen pleegden of beraamden, bij hun terugkeer naar België, aanslagen. De Syrische oorlog heeft de spiraal van polarisering in onze samenleving aangescherpt.  De oorlog in Syrië is intussen niet louter meer een burgeroorlog tussen Syrische facties, maar ook een strijd tussen regionale grootmachten zoals Iran, Saoedi-Arabië en Turkije en wereldmachten zoals Rusland en de VS.  Zij vechten hun machtsstrijd uit op kosten van de lokale bevolking.

Jabin-1024_72DPIOver al die dingen en over het leed waar geen woorden voor zijn… spreekt John Vandaele met twee Syrische schrijvers. Over hoe ze kijken naar de gebeurtenissen in hun land en wat het betekent schrijver te zijn in een land dat niet erg gesteld was op vrijheid van meningsuiting en dat nu verscheurd wordt door oorlog.

Ibrahim Al-Jabin is geboren in 1971. Hij is journalist, columnist, schrijver, programmamaker-en presentator. Hij is een gekende stem in zijn land, en kent uiteraard zijn land door en door. Ibrahim verblijft momenteel in Dortmund.

Nouri Al-Jarrah werd in 1956 geboren in Damascus. Hij is dichter en richtte  verschillende culturele tijdschriften op. Hij leeft sinds langere tijd in Londen en zijn poëzie werd vertaald in vele talen waaronder het Frans, het Spaans en het Perzisch.

Wij danken de Syrische journalist Abduallah Maksour, Dominique Willaert, Jos Vanherreweghe en Hazim Kamaledin, de Iraak-Belgische theatermaker en schrijver die mee de Syrische tweedaagse bij de Buren bedacht en vormgaf.

Organisatie: Buren van de Abdij en Victoria Deluxe.

Wanneer en waar: 9 september 2016 om 20u in Herberg Macharius
Toegang gratis

1 reactie op De Syrische oorlog: spreken over datgene waar geen woorden voor zijn

  • Annemie De Buck zegt:

    Er is veel voelbaar geweest. Kan niet anders omdat het nu gebeurt en bezig is. Bedankt voor het interview. Telkens terug komen naar het concrete, de vragen. Het heeft me geraakt.