De Herberg Macharius doorgang heeft een nieuwe look! Het verhaal achter de kalligraffiti van de herberg Macharius

Geplaatst door op 25 augustus 2020

In aanloop naar de expositie ‘Wollah! Van Eyck Was Here. Lamb of God’ is de doorgang onder Herberg Macharius opnieuw ‘verveld’. Graffiti-artiesten Demaone CNN en Lennert Gavel hebben woorden die door buurtbewoners zijn aangereikt verwerkt tot een ‘kalligraffiti’.

Deze kalligraffiti brengt veel dingen bijeen. Latijnse én Arabische kallifgrafie (schoonschrift), een statement op zich in een tijd van spanningen en misverstanden tussen Oost en West. Heden en verleden: kalligrafie die eerder in omgevingen van hoge cultuur plaatsvond,  en graffiti die een street art is, en dus des volks is. Nog heden en verleden: in de Sint-Baafsabdij zijn in de Middeleeuwen vele kalligrafiën gemaakt, meer bepaald in het scriptorium waarvan nu nog slechts de ruwe contouren zichtbaar zijn en nu doen we dat dus opnieuw 200 meter meer naar het Zuiden. Inhoud en vorm: we vroegen buurtbewoners om met één woord deze plek in Gent te typeren – meteen waren er een hele resem woorden – waarmee de kunstenaars Lennert Gavel en Dema dan aan de slag gingen. Ze kozen voor begankenis (een plek waar veel passage is, inderdaad onder de herberg ‘stromen’ constant mensen), roots (jodor) dat onder meer verwijst naar het feit dat Gent hier is ontstaan en de Buren belang hechten aan die oude wortels, rust (eveneens verwijzend naar de sereniteit van de abdijsite), courage ( heel specifiek verbonden met de herberg als een stek die mensen moed inspreekt in tijden van corona maar ook in andere tijden), en tenslotte ook verbondenheid: het onnoemlijke aantal activiteiten dat de Buren van de Abdij in hun 14 jaar werking hebben georganiseerd, hebben ook verbinding tot stand gebracht tussen mensen. Tenslotte is als een koppelteken in het werk: de Arabisch aandoende krullen  waarmee Jan Van Eyck zijn handtekening in zijn portret van het echtpaar Arnolfini versierde. Daarmee knipoogt deze kalligraffiti naar de ruimere tentoonstelling ‘Wollah! Van Eyck Was Here. Lamb of God.’

Beiden zijn de vrucht van een samenwerking tussen de VOEM (Vereniging voor de Ontplooiing en Emancipatie van Moslims) en de Buren van de Abdij. 

Reacties zijn gesloten.