De Haak – Steven Messiaen

Geplaatst door op 17 december 2013

IMG_3835Deel drie van onze serie ‘De Haak’. Bij dit project is het de bedoeling om veelbelovende kunstenaars of kunstenaressen de mogelijkheid te bieden één werk voor een bepaalde periode in de herberg te tonen. De imposante witte schoorsteenmantel intrigeert van bij de start van de Herberg. De schouw zag intussen al een en ander passeren en leverde op anarchistische wijze een mooie bijdrage aan het eigen karakter van de herberg. Vanaf voorjaar 2013 selecteert ‘kunst-buur’ Luc Van Lent de werken voor aan de haak. Geïnteresseerden, zowel met vragen over het huidige kunstwerk als met voorstellen voor toekomstige projecten, kunnen terecht bij Luc (luc.van.lent@telenet.be). Een flink uit de kluiten gewassen haak, de navel in de buik van de schouw, zal bij dit alles om evidente redenen een centrale rol spelen.

Het nieuwste werk aan de haak is van Steven Messiaen.

…’Het vaderschap brengt echo’s teweeg van het gewicht van de te dragen verantwoordelijkheid, met echo’s van reflecties over de grenzeloze poëtische ruimte van de kindertijd.
De tekeningen zijn bijgevolg een voorstelling van een ietwat dromerige maar ongedefinieerde gelukzaligheid die in conflict is met de buitenrealiteit maar daar ook net door versterkt en levend gehouden wordt. Deze spanningsparabool staat als ultimum van de volwassen persoonlijkheid… De tekeningen stellen ons pertinente levensvragen over de beleving van persoonlijke en gevoelsmatige vrijheid in een steeds veranderend maatschappelijk kader. Wat doet denken aan de ‘open zee’ van de Japanse filosoof Nishida. De moderne mens is als een schipbreukeling op open zee die het vlot in elkaar zet waarmee hij zichzelf moet redden. Sloterdijk stelt dat iedere positie van overzicht in deze maatschappij verdwenen is; het landschap is niet meer te overzien, onherbergzaam ook. Nishida en Sloterdijk komen tot dezelfde conclusie, we hebben weinig of geen steun – of rustpunten meer en ons denken en overleven moet handelend denken in beweging zijn. Steven Messiaen stelt zich dan ook terecht de vraag of onze waarden wel werkelijk worden geherdefinieerd in een verschuivend maatschappelijk kader. “Misschien leven we toch gewoon volgens oeroude regerende waarden, die voortspruiten aan de imprint van oudsher, en is het enkel de vorm die verandert?”…’
(fragment uit de tekst van ARTWALL 7 door Peter Waterschoot)

Website:   stevenmessiaen.tumblr.com

Reacties zijn gesloten.