De Faja Lobi in Congo

Geplaatst door op 29 mei 2018


WOENSDAG 6 JUNI, 20u. Jürgen Heytens van de Faja Lobi, gelegen op 300 meter van Herberg Macharius stortte zich enkele jaren geleden in een Congolees avontuur waarbij bomen heraanplant, maar tevens bijdraagt aan zorg en onderwijs. Het leek ons gepast dat deze Buur van de Abdij ons eens uitgebreid vertelt over waar hij mee bezig is onze voormalige kolonie. Temeer daar de Buren van de Abdij een paar jaar geleden een kleine financiële bijdrage leverden tot het project. Hieronder een uittreksel uit zijn facebookpagina:

Ongeveer 6 jaar geleden begon een droom voor een betere wereld, met het opzetten van een boomkwekerij in Congo begin 2012. Eind 2012 werden de eerste bomen geplant. Intussen kunnen we al enkele mooie plaatjes geven van de eerste bomen, en zijn we terwijl er langs alle kanten ook verder geplant wordt, en er terug nieuwe boomkwekerijen worden opgezet. Naast de herbebossing zijn we ook volop bezig met duurzame ontwikkelling voor de bevolking. De informaticaklas kwam op de nationale tv, we zijn blijkbaar de eerste in heel Congo.

Door het succes krijgen we echter al 2 vragen om het ook op een andere plek te doen. Ook de polikliniek heeft soms moeite met de vele vragen. Reeds een 6-tal dorpen op 20-80km de stad vragen om ook daar een medisch centrum uit te bouwen. Gisteren kreeg ik een ereteken voor inspirerende werken voor de stad Idiofa.

Het is aan de ene kant fijn, dat ons werk zo geapprecieerd wordt, maar het is voor ons op dit moment onmogelijk om zonder enige support van overheden zoveel op de schouders te dragen. Maar dan twijfel je of je toch niet iets kan doen, want de nood is zo hoog. Voorbije maand nog, op weg naar Kikwit kwamen we s’nachts radeloze ouders te voet langs de weg tegen, met een stervend kind in de armen, op 30km van een medisch centrum.

Op dat moment bloedt je hart, en je kan op dat moment niet helpen, want ons laatste geld was op en ik moest kinshasa halen om geld vrij te krijgen van de bank, we hebben enkel genoeg brandstof om Kikwit te halen, en onderweg vind je geen brandstof om even die extra rit heen/terug te halen. Mensen sterven hier zo gemakkelijk….

Jürgen vertelt ons eerst over zijn werk in Congo. Later gaan we in gesprek met hem.

Klik hier voor het facebookevenement.

Waar: Herberg Macharius, Coyendanspark 1
Wanneer: woensdag 6 juni, 20u
Toegang gratis

SaveSave

SaveSave

Reacties zijn gesloten.