De as van de granaatappelboom – Iraakse poëzie van Khalid Kaki door Hilde Braeckman

Geplaatst door op 9 september 2015

As-granaatZONDAG 25 OKTOBER, 15.00-17.00u. Khalid Kaki werd geboren in 1971 te Kirkoek (Irak) en is een veelzijdig kunstenaar. Naast het schrijven van gedichten schildert en beeldhouwt hij. Khalid speelt ook luit en in 2009 bracht hij de CD Palabras uit, waarvoor hij zelf de muziek componeerde. Hij publiceerde reeds verschillende dichtbundels, zowel in het Arabisch als in het Spaans. In 2012 won Khalid met drie gedichten uit deze bundel de Grote Internationale Prijs voor Poëzie op een Poëziefestival in Roemenië, waaraan 38 dichters uit meer dan 22 verschillende landen deelnamen. In zijn poëzie bespeelt Khalid Kaki zowat alle thema’s van het leven. Hij gebruikt hiervoor een eenvoudige taal, hier en daar met een tikkeltje surrealisme gekruid. Veelal is hij op zoek naar de zin van het bestaan. Ook klinkt in vele van zijn gedichten een onderhuids protest door tegen onderdrukking, dictatuur en oorlog. Toch zijn vooral de hoop en ook het verlangen naar vrijheid en vrede in zijn poëzie nooit ver weg. Af en toe klinkt er zelfs verlangen door naar een vleugje eeuwigheid of naar leven buiten de tijd.
Om deze authentieke stem uit het woeilige Midden-Oosten, waar op dit ogenblik nog zoveel geweld en strijd heerst maar ook hoop is op verandering, tot ons op te laten komen, heeft Hilde Braeckman de poëzie van Khalid Kaki met veel geduld en liefde vertaald. Meer info over Khalid Kaki vind je op zijn website, klik hier.

Deze namiddag gaat John Vandaele samen met Hilde Braeckman in gesprek met Khalid, worden enkele gedichten voorgelezen in het Arabisch en Nederlands, en speelt hij voor ons enkele eigen composities op de luit.

Waar: Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43+
Wanneer: zondagnamiddag 25 oktober, 15u
Toegang gratis

Reacties zijn gesloten.