De Abdij en de Bij

Geplaatst door op 16 juni 2012

Vroeger had men in abdijen de traditie om bijen te houden. De Buren van de Abdij willen deze mooie traditie in ere houden en besloten om zelf bijen te houden. Hiervoor deden we vorig jaar beroep op een jonge imker die intussen met hart en ziel- zo gaat dat dikwijls met wie op een of andere wijze in de abdij verzeild raakt – onze honderdduizend bijen bemoedert en bevadert. Buur Jan Reubens over zijn kroostrijk abdijgezin:

“De honingbij (Apis mellifera) voorziet de mens al eeuwenlang van honing. Lang geleden roofden we daarvoor de honing uit hun nesten, waarbij we de raten vernietigden. Vandaag de dag houden we de bijen in kasten en oogsten hun honing twee maal per jaar door de honing uit de raten te slingeren.

De kolonie bestaat uit duizenden bijen. In de winter zijn er een 20.000 tal aanwezig, maar in de zomer kan dit oplopen tot 80.000 bijen per kast. In elke kolonie is er een koningin, werksterbijen en darren. Er is maar één koningin en zij legt elke dag honderden eitjes. De werksterbijen doen, zoals de naam doet vernoemen, al het werk. Zij voederen de koningin, verzorgen de eieren, voederen de larven en halen stuifmeel en nectar. De werksterbijen zijn met duizenden aanwezig in de kolonie. De darren of de mannelijke bijen hebben maar één functie: paren met een koningin uit een andere kolonie. Verder doen ze niets.

Maar de honingbij heeft het moeilijk om te overleven. Er zijn heel wat menselijke ingrepen en ziektes die de bijenpopulaties aan een alarmerende snelheid doen afnemen. Pesticiden, verstedelijking en monoculturen zorgen ervoor dat de bijen steeds minder voedzame nectar en stuifmeelbronnen vinden. Verder verzwakken allerhande parasieten (nosema), mijten (varroa) en virussen(vuilbroed) de bijenpopulaties.

Hoewel het contradictorisch lijkt, doen bijen in de stad het soms zelfs beter dan op het platteland. In de stad zijn er veel tuintjes, parkjes en lanen die een grote diversiteit aan bloemen, kruiden en bomen aanbieden. En er worden ook geen schadelijke pesticiden gebruikt. Dus misschien kunnen wij, met de bijen in de abdij ons steentje bijdragen om de honingbij het iets gemakkelijker te maken…”

 

En voor alle duidelijkheid : wie zit onder die kap ?

Reacties zijn gesloten.