Daithi Rua & Marijke Guetens

Geplaatst door op 24 februari 2018

VRIJDAG 6 APRIL, 20u00-22u00. Na meer dan twee jaar afwezigheid vanavond terug dé Gentenaar met Ierse roots op het podium. Tijdens zijn beginperiode in Ierland – eind jaren 80, begin jaren 90 – speelde Daithi Rua (“Rode David” voor wiens Iers net iets minder goed is) vaak mee met gevestigde Ierse artiesten.  Midden jaren 90 stichtte hij zijn eigen vrij succesvolle Keltische rockband Sans Souci die hem op tournée zelfs tot in het Midden-Oosten bracht.  Daithi heeft in de loop der jaren het podium gedeeld met muzikale kleppers als Clannad, the Waterboys, Kadril, Comas, Aidan Burke en Helen Flaherty.

In 2015 stond Daithi hier alleen, de grote finale met Yola even buiten beschouwing gelaten, vandaag krijgt hij het gezelschap van de getalenteerde zangeres en en dwarsfluitiste Marijke Guetens.

Als dochter van folkvader Raf kreeg Marijke muziek met de paplepel toegediend. In folkclub Den Heksenketel én ten huize Guetens passeerden kleinkunst, folk, blues, klassiek, wereldmuziek & rock’n roll de revue. Als 16-jarige zette ze haar eerste muzikale stappen als zangeres & fluitiste bij een plaatselijke country-folk groep. Zes jaar later lokte haar passie voor bluegrass haar naar nieuwe muzikale horizonten en podia. Met de tijd breidde de liefde voor artistiek creëren uit en Marijke naaide in de jaren daarop haar eigen webshop Atelier Fido bij elkaar. Ze stond ook mee aan de wieg van theatercollectief Compagnie Frieda en gaf als bedenker, actrice & maker van de educatieve lesmappen het gezelschap mee vorm. In 2011-2012 zong ze met De Garre van Kornee in een project rond zeemansliederen. Die samenwerking bracht haar enkele jaren later bij de balformatie ‘Aghoea!’ en ze deelde met topgroepen als Kadril, ’t Kliekske en Wör zowel podium als opnamestudio. Daartussen ontmoette ze Daithi Rua. Wat begon als een nachtelijke jam op de Gentse Feesten loopt nu nog door op diverse pop-, folk- en wereldmuziekpodia als duo. In 2018 werkt Marijke aan 2 gloednieuwe eigen muziekprojecten waarin ze het ruime palet aan genres volledig naar haar hand zet.

Klik hier voor het facebookevenement.

Waar: Herberg Macharius, Coyendanspark 1
Wanneer: vrijdagavond 6 april, 20u30
Toegang gratis

Reacties zijn gesloten.