Congo, en Kabila blijft gewoon zitten

Geplaatst door op 3 december 2017

DINSDAG 19 DECEMBER, 20.00-22.00u. Normaal gezien had Joseph Kabila op 19 december 2017 moeten aftreden als president van de Democratische Republiek Congo. Na bemiddeling door de Congolese Kerk en gesprekken met de oppositie werd eind 2017 afgesproken dat hij nog een jaar kreeg om verkiezingen te organiseren – waaraan hij zelf niet mocht deelnemen – en af te treden. Een jaar later is daar evenwel niks van in huis gekomen. Kabila blijft gewoon zitten. Wat betekent deze politieke crisis voor Congo en de Congolezen? De Verenigde Naties spreken over een humanitaire crisis. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo noemde Congo onlangs geen democratie maar een systeem van persoonlijke verrijking. Een gesprek over de actuele situatie met Kris Berwouts, Congo-kenner en auteur van het recent verschenen boek “Congo’s gewapende vrede” en John Vandaele die voor Mo Magazine geregeld publiceert over dit gigantische, wondermooie en getroebleerde land. Ook Gentenaar van Congolese origine Fabrice Biey vervoegt te elfder ure nog het gesprek. Het is een gesprek dat duidelijk zal maken dat Congo geen ver-van-ons-bed-show is, maar dat de situatie in het groene hart van Afrika ook voor ons belangrijk is.

‘Er zijn maar weinig mensen met een beter zicht op Congo, op zijn hoofdrolspelers, zijn thema’s die ertoe doen en zijn historische achtergrond dan Kris Berwouts. Dit boek is een must voor iedereen die echt in het land geïnteresseerd is.’ Dat schrijft bestsellerauteur David Van Reybrouck over Congo’s gewelddadige vrede. In zijn magnum opus trekt Kris Berwouts alle draden van meer dan twintig bewogen jaren samen. Tussen 1996 en 2002 was Congo het slagveld van de Eerste Afrikaanse Wereldoorlog. Een complex vredesproces en twee verkiezingen later blijft de voormalige Belgische kolonie een land op drift. Wat zijn de grondoorzaken van de instabiliteit en hoe spelen die op elkaar in? Welke rol spelen de buurlanden? En waarom klampt president Kabila zich zo vast aan de macht?

‘Deze epische geschiedenis van het Congolese volk’, zo stelt de wereldberoemde Amerikaanse professor Crawford Young, ‘is nu al een standaardwerk.’

Klik hier voor het facebookevenement.

Waar: Herberg Macharius, Coyendanspark 1, 9000 Gent
Wanneer: dinsdagavond 19 december, 20u
Toegang gratis

Reacties zijn gesloten.