To be sung on the Water – Cantabile at work

Geplaatst door op 23 maart 2014

Cantabile 1ZONDAG 15 JUNI, 16.00-17.00u. Een concert geconcipieerd als aperitiefconcert, maar dan uitgevoerd in de namiddag, een koffieconcert dan maar ? Of een matinee, woordenboekgewijs correct maar naar aanvoelen toch eerder een taalkundige kwakkel … We kunnen het misschien gewoon houden bij een namiddagje muzikale verwennerij door een Gents topkoor, gesticht in 1960 door zijn eerste dirigent Jos Van den Borre. Die gaf in 2000 de fakkel door aan Jan Vuye, die op zijn beurt in 2008 werd opgevolgd door Andrew Wise. En die laatste naam klinkt niet geheel onbekend in de Herberg. Andrew Wise trad hier op in december 2012 en verzorgde toen samen met onze eigenste buur Elisaveta Vasileva een knap pianoconcert. Huidig dirigent sinds september 2011 is Steve De Veirman, die met vurig enthousiasme het koor bezielt.
Elk jaar organiseert Cantabile-Gent naast enkele kleinere evenementen, een voorjaarsconcert, een najaarsconcert en/ of kerstconcert in eigen beheer. Deze concerten kunnen zowel a-capella, met solo-instrument of met orkestbegeleiding uitgevoerd worden. In 2013 stond het voorjaarsconcert helemaal in het teken van de Songs & Ayres van John Dowland. Tijdens de Gentse Feesten werd dit programma gedeeltelijk hernomen ter gelegenheid van de Muzikale Verpozingen in de Sint-Michielskerk. Deze uitvoeringen werden telkens begeleid door de Amerikaanse luitist Earl Christy. Het kerstconcert van vorig jaar werd een ode aan de muziek van Benjamin Britten. De bekende cyclus A Ceremony of Carols met harpbegeleiding, naast werken voor koor en orgel (Te Deum in C, Jubilate Deo in C) en a-capella werk van deze Engelse grootmeester bekoorden de luisteraars. In april 2014 verzorgde het koor nog een gastoptreden in de kerk van Saint Martin-in-the-Fields op Trafalgar Square in Londen. Dit concert in de reeks van de Embassy Concert Series genoot veel bijval.

Dit voorjaar brengt het koor dus een stemmig concert To be sung on the Water met liederen uit de Engelse en Hebreeuwse traditie die liefde en natuur bezingen. A-capella werken van Barber, Elgar, Ireland… worden afgewisseld met de meeslepende Hebrew love songs van Whitacre, piano solo en liederen van Monteverdi en Norbert Rosseau.

Iets om naar uit te kijken dus.

Waar: refter van de Sint-Baafsabdij, Voorhoutkaai, Gent
Wanneer: zondagnamiddag 16-17u
Dit concert wordt u, geheel in de traditie van de Buren, gratis aangeboden.
Je kan het koor steunen door samen met hen na het concert te genieten van enkele Gentse specialiteiten.

1 reactie op To be sung on the Water – Cantabile at work

 • Marc De Meyere zegt:

  Gegroet

  Is het mogelijk om als zanger aan te sluiten?
  Welke zijn de criteria?
  Enkele data:senior
  5 jaar gezongen in knapenkoor Sint Baafskathedraal(met Zeger vandersteene)
  Met vriendelijke groet
  Marc de Meyere