Boekvoorstelling – Jan Verplaetse schreef ‘Bloedroes’

Geplaatst door op 28 maart 2016

BloedroesWOENSDAG 20 APRIL, 20.00-22.00u. Van oudsher heeft bloed een enorme aantrekkingskracht. Bloed staat centraal in vele rituelen, in het jagen op wilde beesten en het slachten van tamme dieren. Bloed wordt vergoten bij het voeren van oorlogen en het plegen van andere gewelddadigheden. Bloed roept om wraak en wraak roept om bloed. Dit levensvocht kan mensen opwinden, in een roes brengen.
Waar komt die magie van bloed vandaan en hoe past die roes in onze moderniteit?
Aan de hand van persoonlijke ervaringen, verhalen uit de westerse literatuur en eigen experimenten zoekt Jan Verplaetse een antwoord.  Net als in zijn vorig werk combineert hij opnieuw verschillende disciplines: geschiedenis, theologie, filosofie en wetenschap – van hematologie over psychologie tot cultural studies. Hoewel dit bloedboek meerdere lagen bevat, gaat het in essentie over geluk. Bloedroes is een bezinning over schoonheid en zingeving, over het hechten aan traditie en ons verlangen naar onmodern geluk in een snel veranderende samenleving.

Jan Verplaetse is filosoof en verbonden aan de faculteit van de rechten van de Gentse universiteit. Eerder verschenen van hem bij Uitgeverij Nieuwezijds onder andere Het morele instinct (2008), bekroond met de NWO Eureka Boekenprijs, en Zonder vrije wil (2011). Het onderwerp, de stijl en zelfs de onderliggende thematiek van zijn nieuwe boek verschillen grondig van zijn vorige werken.

De avond wordt geopend door uitgever Michiel Ten Raa waarna de auteur tekst en uitleg geeft bij het verschijnen van zijn nieuwe boek. De feestrede wordt gehouden door de Nederlandse filosoof Bas Haring en actrice Mieke Dobbels leest voor uit Bloedroes. Muzikaal wordt de avond opgeluisterd door Buckey Down met onder meer buurtbewoner Bart Koubaa, die covers van Bauhaus en Morphine zullen brengen.

Wanneer: woensdag 20 april, 20u
Waar: Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43 +,  9000 Gent
De toegang is gratis maar we horen graag vooraf of u komt, graag een mailtje naar de uitgever post@nieuwezijds.nl

Reacties zijn gesloten.