Boekvoorstelling: ‘Het Spaans Kasteel, Gent. Van dwangburcht tot woonwijk’

Geplaatst door op 14 juni 2018


ZONDAG 1 JULI, 14.00u.  De Buren van de Abdij stellen hun vierde boek ‘Het Spaans Kasteel, Gent. Van dwangburcht tot woonwijk’ voor. Na eerdere publicaties over de Sint-Baafsabdij en het slachthuis bestudeerden de historici van de Buren van de Abdij het ‘Spaanse Kasteel’ dat meer dan driehonderd jaar het stadsbeeld beheerste. De volledige geschiedenis van de site is nu vastgelegd.

De publicatie is een vlot leesbaar maar wetenschappelijk verantwoord werk dat bovendien schitterend geïllustreerd is. Het werk van de eigen auteurs werd in belangrijke mate aangevuld door specialisten van De Zwarte Doos en de Universiteit van Gent.

Eind 18de eeuw besliste Jozef II de functie van het Kasteel op te heffen. Waar het kasteel in slechts vijf jaar werd opgetrokken (1540-1545), zou het uiteindelijk meer dan honderd jaar duren vooraleer de laatste restanten verdwenen waren. Het huidige stratenplan in de Machariuswijk is nog steeds een van de weinige stille getuigen van deze periode. Na het verdwijnen van het ‘Spaans kasteel’ werd op een deel van de site het slachthuis gebouwd. Ook hiervan is nog maar één gebouw overgebleven.

Wij besteden in dit boek eveneens aandacht aan de meer subtiele sporen die nog verwijzen naar de tijd van het kasteel. Zo kunnen de stroppendragers en zij die de grote keizer herdenken niet ontbreken. En lieten de Spaanse soldaten effectief sporen na in onze woordenschat?

Het Spanjaardenkasteel en wat ermee samenhangt, werpt nog altijd een ietwat ambigue schaduw op het heden. Karels optreden in 1540 was de zwaarste collectieve straf die de stad Gent ooit onderging. Het liet diepe sporen na.

Het boek wordt voorgesteld aan de hand van een gesprek met de auteurs.

Klik hier voor het facebookevenement.

Waar: Herberg Macharius, Coyendanspark 1
Wanneer: zondag 1 juli, 14u
Toegang gratis

Reacties zijn gesloten.