Bijbel & Koran Kring (4)

Geplaatst door op 17 oktober 2013

bijbel-koran 02DINSDAG 18 MAART, 20.00-22.00u. In deze reeks van vier bijeenkomsten – vandaag de vierde en laatste – staan teksten van de koran en de bijbel centraal. Daarop wordt een toelichting gegeven, achtergrondinformatie en uitleg verstrekt, waarna enkele uitgangspunten voor gesprek worden aangedragen. De organisatoren kozen voor een aantal teksten over de figuur Abraham of Ibrahim, ook wel de gezamenlijke ‘voorvader van alle gelovigen’ genoemd en zijn zonen Ismaiel of Ismaël en Ishaak of Isaak. Maar ligt Abraham wel aan de basis van het jodendom, het christendom en de islam of heeft elke godsdienst Abraham ingepast in de eigen traditie zodat er van een gemeenschappelijke basis geen sprake kan zijn? Volgens de joden en de christenen moest Abraham Izaäk offeren. De koran laat in het midden wie van de beide zonen van Ibrahim het was, maar Ismaiel wordt in de islam wel gezien als de stamvader van de Arabieren en als symbool voor de moslims. In een wereld waarin de islam zo in het centrum van de aandacht staat, is het belangrijk om te weten wat er in de koran staat en om beter te begrijpen wat ‘geloven’ voor een moslim betekent. Het gezamenlijk lezen van de teksten brengt bovendien het gesprek ook op de overeenkomsten en verschillen tussen bijbel en koran. We sluiten de reeks af met een islamitische gast, met wie we onze nieuw verworven kennis toetsen en in debat gaan.

Dit initiatief gaat uit van de Protestantse Rabotkerk, Kerk-in-Gent, Machariusproject en IWG (Interlevensbeschouweliijke Werkgroep Gent) o.l.v. ds Marc Loos.

Waar: Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43+
Wanneer: dinsdagavond 18 maart, 20-22u
Deelname is gratis, iedereen van harte welkom mits vooraf inschrijven bij Ria Van Overbeke (ria.van.overbeke@skynet.be of op 0494 340492 | 09 2236266)

Reacties zijn gesloten.