A sunday in hell

Geplaatst door op 28 januari 2013

ZATERDAG 6 APRIL, 20.00u. Opnieuw film in de herberg, en op de vooravond van Parijs-Roubaix … een ‘evidente keuze’!
Dichter, sportjournalist, filmmaker en verdienstelijke amateurwielrenner Jorgen Leth nam in 1973 zijn eerste film over zijn favoriete sport op. In The Stars and the Water Carriers richtte hij samen met slechts één cameraman en één geluidsman zijn blik op de drie weken durende Giro d’Italia. Een tocht waarin destijds wielervedetten als Eddy Merckx en Carlos Fuente meereden. Drie jaar later stelde Leth zijn camera weer scherp op suizende banden en rondtollende pedalen. Met En Foräsag I Helvede maakte hij een portret van de wielerklassieker Parijs-Roubaix.
Gedurende de maand voorafgaande aan de race bestudeerde Leth de 270 km lange route. Op de dag zelf legden maar liefst 27 cameramensen de chaos, het zweet, de inspanning en de overwinning vast. Met deze film vestigde Leth definitief zijn naam als een briljant maker van (sport-) documentaires in de traditie van de cinema vérité. De koers van 1976 wordt chronologisch in beeld gebracht. Het begint met een introductie van de hoofdrolspelers: Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck, Freddy Maertens en Francesco Moser.
In het begin lijkt Parijs-Roubaix op een doorsnee zondagochtendritje met veel zon en een rustig tempo, enkel onderbroken door actievoerders van een failliet bedrijf. Maar dan komt de hel, met zijn kasseien, stof, chaos, valpartijen en lekke banden. Uiteindelijk zegeviert op de wielerbaan van Roubaix een man die niemand had verwacht.

Waar: Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43+
Wanneer: zaterdagavond 6 april, 20u, de film duurt 112′, Deens gesproken en Engels ondertiteld
Toegang natuurlijk gratis

1 reactie op A sunday in hell