800 jaar arm en rijk in de Machariuswijk

Geplaatst door op 6 april 2011

Boekvoorstelling BvdA //
De Buren van de Abdij stellen op zondag 17 april om 14u hun tweede boek voor, met als titel De Buren van de Abdij: 800 jaar arm en rijk in de Machariuswijk. Het boek bevat naast prachtige foto’s en kaarten enkele originele historische bijdragen over de sociale toestanden op deze plek waar Gent is ontstaan. De publicatie schetst ook de huidige sociale toestand door de ogen van het verleden.

Wie waren de bewoners van de Gentse Machariuswijk door de eeuwen heen? Waren ze arm of rijk? Welke sociale rol vervulden de monniken van de abdij ten opzichte van pelgrims, jongeren, bejaarden en zieken? Hoe belangrijk was het Spaans Kasteel en zijn bewoners? Wat is nog zichtbaar van de rijkdom en armoede die aanwezig was in de wijk? Welke veranderingen maakte de wijk mee tijdens de 19de eeuw? Kunnen we nog restanten vinden van het slachthuis en de veemarkt?

De inleiding op de boekvoorstelling gebeurt door Gita Deneckere, professor UGent sociale geschiedenis. Gevolgd door een gesprek met de auteurs van het boek (Herman Balthazar, Marc Hanson, Griet Maréchal, Dirk Ketelaere, John Vandaele) professor Gita Deneckere en en Geert Van Doorne, ere-directeur Dienst Monumentenzorg. Verscheidene andere buren – onder leiding van Fabien Audooren – werkten enthousiast mee aan illustratie, vormgeving en afwerking.

  • Moderatie: journalist Karel Van Keymeulen (De Gentenaar)
  • Tussendoor worden ook de haiku’s uit het boek gebracht.
  • Het boek zal uiteraard te koop zijn aan de democratische prijs van 10 euro.
  • Aansluitend receptie

Deze activiteit is meteen ook de start van het vijfde seizoen dat de Buren de abdij openhouden op zondag (tussen 13 en 18u).

Plaats: Sint-Baafsabdij
Tijdstip: 17 april 2011, 14u

Reacties zijn gesloten.