Pluk je lach – Lachsessie in de abdij

Geplaatst door op 12 september 2016
lach-2ZONDAG 25 SEPTEMBER, 10.00-12.00u. Vaak wordt er een link gelegd tussen sereniteit en serieusheid. Dit is echter geen noodzaak. Tot jezelf komen, meer diepgang vinden in het leven, verbinding zoeken, … het kan ook op een leuke manier. Binnen de muren van de vredige Abdij stappen we in de zintuiglijke speelsheid.
Deze workshop van “Pluk Je Lach” bestaat grosso modo uit drie delen: opwarming en ontspanning, lachbevorderende oefeningen en een afrondend moment rond de lach. Dit is zonder het napraten, want het sociale aspect nadien is een zeer belangrijke factor. Daarom kleven we er een gezellige Pot Luck maaltijd aan (12-13u). Lachen en samen plezier maken opent deuren en brengt mensen dichter bij elkaar. Zoals Charlie Chaplin zei: “De kortste weg tussen twee mensen is een glimlach.”

In de workshop wordt gebruik gemaakt van technieken uit onder andere lachyoga van dr. Madan Kataria, de HOPLA methode van Gerard Aerts, oefeningen uit de clownerie, meditatie en ontspanningstechnieken. Wat primeert is onze beleving. En hoe we samen op weg gaan naar een waardevolle ervaring binnen het thema ‘lachen’ en ‘blijdschap ervaren’. Er wordt niet geforceerd: de opbouw is uitnodigend en aangepast.  Het is eerder een workshop op maat dan een kant en klaar voorgekauwd patroon.

Mijn werkwijze is gebaseerd op het feit dat we niet hoeven te wachten tot er iets gebeurt om te lachen: we zorgen zelf dat onze lach en het plezier naar bovenkomt. Het sociale en interactieve aspect is hierbij heel belangrijk: zien lachen nodigt lichtheid uit, horen lachen creëert plezier. Eveneens maakt het lichaam weinig onderscheid tussen een gestimuleerde lach of een echte lach: dezelfde waslijst aan weldoende effecten – zowel lichamelijk als geestelijk – zijn het gevolg (stimuleert bloedsomloop, verlaagt bloeddruk, ontspant, massage voor het spijsverteringsstelsel, gemakkelijker relativeren,…). We streven zelfs niet naar een echte lach: wat komt dat komt. Het is leuk meegenomen als het gebeurt, maar niet het doel op zich. Lachen is loslaten, in het hier & nu zijn, stoppen met denken. Dat strookt niet met het streven naar een doel. Hoe minder je je ‘best’ doet, hoe beter het gaat.Maar uiteraard is de hoofdreden omdat het ongelooflijk leuk is! Lachen kan je niet uitleggen – dat moet je doen!

 Benodigdheden:
 • losse gemakkelijke kledij,
 • ligmatje
 • drinkwater
 • hapje eten om te delen nadien
Waar: refter van de Sint-Baafsabdij, ingang via de Groene Kerk in het Coyendanspark
Wanneer: zondagvoormiddag 25 september, 10u
Toegang gratis, enige strikte voorwaarde is op tijd komen, de poort gaat dicht tijdens de sessie

1 reactie op Pluk je lach – Lachsessie in de abdij

 • Els Gussé zegt:

  hallo,
  fijne activiteit: ik wil me graag inschrijven voor de de lachsessie .

  groeten
  Els GUssé