Historisch ‘opera’café – Tom Bouman

Geplaatst door op 8 september 2014

opera 1ZONDAG 5 OKTOBER, 11.00-13.00u. Oh Lola, schoone bloem. Over het ontluiken van een passie voor opera op 78-toeren.
Talloze 78-toerenplaten telt ze intussen, de collectie van Peter Cornille. En toch begon het met één enkele zwarte schijf van de verismo componist Mascagni, gevonden op een rommelmarkt in het Waasland. Genetisch enigszins voorbestemd om operaliefhebber te zijn, vertelt Peter ons over zijn fascinatie voor oude opnamen en zijn liefde voor het gekraak van shellac. We komen onder meer te weten hoe Edison er als eerste in slaagde om de menselijke stem te ‘vangen’, waarom 78 toerenplaten zelden 78 toeren draaien en wat het verhaal is achter het beroemde platenlabel ‘His Masters Voice’. Desgewenst heeft Peter het ook over het deels verdwenen opera-archief van Gent en over de droeve geschiedenis van het Gentse label ‘Disque Chantal’. Of hoor je graag eens een Gentse stem van weleer weerklinken uit zo’n heerlijk oude grammofoon? Kom dan naar de herberg voor een ongetwijfeld welluidend Historisch Café.

Opera 15

Waar: Herberg Macharius, Voorhoutkaai 43+
Wanneer: zondagvoormiddag 5 oktober, 11-13u
Toegang gratis

1 reactie op Historisch ‘opera’café – Tom Bouman

  • Frans Jansen zegt:

    Ik ben verzamelaar van historische opera opnamen op wasrol en 78toeren platen en zou graag in contact komen met Peter Cornille die over opera en de platenindustrie in Gent voordracht gehouden heeft in Historisch Café Tom Bouman eind 2014 .